V prvním pololetí na pražské burze rostly Fortuna, TMR, Philip Morris a Pegas. Nejvíce spadla NWR

Úspěšnými tituly pražské burzy byly v první pololetí letošního roku akcie společností Fortuna, Tatra Mountin Resort, Philip Morris a Pegas. Ty jediné za období od začátku do poloviny roku rostly. Naopak největší propad zaznamenala těžařská společnost NWR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

Zajímavé je, že mezi úspěšnými tituly jsou většinou ty, se kterými investoři podle běžně dostupných údajů pražské burzy příliš neobchodují.

Zatímco denní objemy transakcí jsou řádově v milionech korun, třeba akcie Tatry Mountin Resort, které podle agentury Bloomberg během půl roku vzrostly o více než 15 procent, dnes ještě v půl druhé odpoledne nezaznamenaly žádný pohyb. Nebyl tedy nikdo, kdo by koupil nebo prodal akcie této firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

První pololetí na pražské burze shrnul redaktor Jan Beneš

Úspěchu výše zmíněných titulů podle analytiků pomohlo to, že některé dřívější velké emise už nejsou populární a investoři – zejména ti drobní – dávají přednost právě těmto akciím. Důležitou roli sehrála také celková situace v sektoru, ve kterém společnosti působí.

„Fortuna byla v prvním pololetí zajímavá hlavně kvůli vysoké dividendě. Philip Morris a Pegas jsou dlouhodobě stabilní firmy podnikající v oboru, který neprochází tak nepříznivým vývojem jako například telekomunikace nebo energetika. Výkonost Tatra Mountain Resort klame, neboť cena tohoto titulu vzrostla poslední den pololetí o deset procent a hned další den se zase vrátila na původní úrovně,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

O naopak největší propad na burze se postarala těžařská společnost NWR. Hodnota akcií se snížila o více než 81 procent. Aktuálně se cena jedné akcie pohybuje kolem 19 korun. Když firma před více než dvěma lety vstupovala na burzu, zahajovací hodnota přesahovala 284 korun. Cenu za první půl rok podle některých analytiků ovlivnil zejména pokles cen uhlí.

Výrazně ztratily také akcie ČEZu a Unipetrolu. ČEZ podle odborníků sužují klesající ceny elektřiny a Unipetrol má potíže zejména kvůli poklesu poptávky po ropných produktech.

Telefónice uškodila aukce kmitočtů

U některých firem byl pokles poměrně překvapivý. Třeba akcie Telefóniky podle Bloombergu v prvním pololetí klesly o 15 procent.

Podle Tomáše Menčíka z Cyrrusu ovlivnilo tento titul hned několik faktorů, které jsou stále aktuální.

„Zejména se jedná o probíhající aukci volných kmitočtů, z nichž může vzejít nová konkurence pro stávající operátory, tedy i pro Telefóniku. Dalším důvodem je neustálý tlak zákazníků na snižování cen za volání a také nepříznivá situace na evropském telekomunikačním trhu,“ poznamenává Menčík.

Téměř o 40 procent klesly i akcie společnosti CME, která vlastní televizi Nova. Jedním z důvodů podle analytiků je, že firma se dlouhodobě potýká s vysokým zadlužením.

Cena akcií klesla také oběma bankám. Komerční bance o sedm, Erste dokonce o více než 12 procent. Akcie podle analytiků kopírovaly vývoj v evropském bankovním sektoru.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme