V roce 2013 možná už zaplatíte daně a pojištění na jednom úřadě

Ministr financí Miroslav Kalousek už má jasno o svých klíčových spolupracovnících. Od zítřka se náměstkem ministra financí pro oblast veřejných rozpočtů stane Jan Gregor, který dosud na ministerstvu vedl odbor Národní fond. Bohdan Hejduk, který dosud jako náměstek ministra měl na starosti oblast veřejných rozpočtů bude svému nástupci dělat poradce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daně z příjmu

daně z příjmu | Foto: Alena Palečková

Další novou tváří na ministerstvu je Ladislav Minčič, který bude mít zodpovědnost za daně. Podle slov ministra Kalouska budou mít daňová i rozpočtová sekce klíčovou úlohu v práci ministerstva.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaných novinkách v daňovém systému mluvil na Rádiu Česko Ladislav Minčič, náměstek ministra financí s zodpovědností za daně.

„Mou ambicí je snaha o transparentnost a jednoduchost našeho daňového systému, aby byl z jedné strany činným nástrojem pro vybírání daní, zajištění příjmů pro veřejné rozpočty a z druhé strany, aby zbytečně neobtěžoval širokou poplatnickou obec,“ popisuje své záměry Ladislav Minčič.

Podle něj má náš daňový systém největší problémy v tom, že se rozcházejí nebo překrývají kompetence a povinnosti při placení daní, pojistného na sociálním zabezpečení a všeobecného zdravotního pojištění.

„Jednou z ambicí nové vlády je vytvoření jednoho tak zvaného inkasního místa. Tedy soustředění výběru všech daní a odváděných dávek do jednoho místa tak, aby autorita, se kterou se plátci budou setkávat, byla jedna,“ vysvětluje náměstek ministra.

Nový systém by ale podle Minčiče mohl začít fungovat až od roku 2013. Je totiž nutné připravit organizaci a legislativu společně s psychologickou přípravou široké poplatnické obce.

Václav Pešička, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme