V rozpočtu EU na příští rok chybí peníze, může to zvýšit i schodek Česka

Evropská unie se stále nedokázala dohodnout na navýšení rozpočtu na příští rok. V něm docházejí prostředky, a nejsou tak peníze třeba na výplatu peněz z evropských fondů. Týká se to i Česka, které má z Bruselu do konce roku dostat v přepočtu asi 25 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

Pokud peníze přijdou se zpožděním, budou chybět v českém rozpočtu na letošní rok. Jeho schodek by tak stoupl o víc než půl procenta hrubého domácího produktu.


„Dopad by mohl být až 25 miliard korun, to znamená více než půl procenta HDP,“ potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

O navýšení evropského rozpočtu měly dnes jednat členské země unie s Evropským parlamentem. Ten ale požaduje ještě víc peněz a jednání se zatím odmítá zúčastnit.

V letošním rozpočtu chybí podle eurokomisaře Lewandowského nejméně devět miliard eur, tedy přes 220 miliard korun. Česka by se dotklo hlavně pozastavení výplat evropských fondů. Kromě toho by v Evropě chyběly peníze třeba také na program studentských výměn Erasmus.

Na zvýšení rozpočtu by Česko mělo přispět necelými dvěma miliardami. Země jako Německo nebo Británie ale zatím zvýšení odmítají a tvrdí, že je potřeba šetřit.

Unie se musí dohodnout do dnešní půlnoci, jinak dojde ke zdržení řádově o týdny nebo měsíce.

Nelámat hůl

„Jednání na evropské úrovni občas umějí překvapit a mnohdy se určitá řešení objeví na poslední chvíli,“ upozornil odborník na Evropskou unii a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník.

„Takže úplně zcela bych hůl nelámal. Na druhou stranu proces, kterému se říká smírčí řízení, podle mého názoru je s ohledem na neschopnost aktérů dohodnout se, značně zapeklitý.“

Zahradník připomněl, že aktéři jsou tři: Evropská komise, členské státy v podobě Rady, na nejvyšší úrovni pak Evropské rady a také Evropský parlament, kterému se zásadně zvýšili pravomoci při schvalování rozpočtu.

Podle jeho názoru by případná nedohoda znamenala pro Českou republiku přerušení penězovodu z Bruselu do Prahy. „Protože na určité certifikované platby by se nedostalo.“

„Úplně triviální problém to není, “ poznamenal Petr Zahradník a zdůraznil, že objem kohezních peněz, respektive i rozpočtu EU a příjmu, které z nich plynou, činí zhruba 12 procent veřejných rozpočtů České republiky.

Ondřej Houska, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme