V Rusku se bude dražit velké naleziště zemního plynu

V Rusku dnes jde do aukce obří naleziště zemního plynu Kovykta. Podle ruských agentur se pole bude dražit za vyvolávací cenu 15 miliard rublů. Naleziště je v majetku společnosti Rusia Petroleum, která vyhlásila v polovině roku 2010 bankrot.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z plynařských závodů nedaleko Nového Urengoje

Jeden z plynařských závodů nedaleko Nového Urengoje | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Do dražby jde podle ruských agentur veškeré jmění dosavadního operátora obřího naleziště. Zkrachovalá společnost Rusia Petroleum byla dceřinnou firmou koncernu TNK-BP, který vlastní z jedné poloviny britský koncern British Petroleum a z druhé čtveřice ruských miliardářů.

Koncern se už dříve snažil prodat pole energetickému gigantu Gazprom, z plánů ale sešlo poté, co Moskva určila Gazprom jako monopolního vývozce plynu a ten nepřistoupil na navrhovanou cenu.

Naleziště Kovykta leží ve východní Sibiři poblíž hranic s Čínou, jeho rezervy se odhadují na více než dva bilióny metrů krychlových, tedy více, než jsou například veškeré zásoby zemního plynu v celém Kazachstánu.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme