V Rusku se daří malým řemeslným pivovarům, pomohla jim krize tamní měny

Po propadu rublu se začalo v ‚hlavním městě vodky‘ dařit i malým řemeslným pivovarům. Jejich rozkvětu pomohl hlavně fakt, že zahraniční pivo se stalo příliš drahé, takže lidé začali hledat alternativy. K sehnání jsou svrchně kvašená piva IPA, sametová černá piva i výtečná spontánně kvašená piva.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrola piv v samarském pivovaru Жигули

Kontrola piv v samarském pivovaru Жигули | Zdroj: Reuters

Piva servírovaná v pivovarech otevřených v posledních letech ve městech jako Moskva nebo Petrohrad jsou podobná těm, která si získala oblibu v posledních dvou desetiletích při rozkvětu malých pivovarů v USA a v Evropě, píše agentura AP.

Minipivovarů je na 400 a každý týden přibývají další. Rozmach může brzdit nedostatek sládků

Číst článek

Mnoho pivovarů zahájilo svoji činnost po propadu ruské měny v roce 2014, kdy prudce vzrostla cena dovážených piv a klesla nabídka. Podle spoluzakladatele petrohradského AF Brew Nikity Filippova je v Rusku více než 100 těchto řemeslných pivovarů. AF Brew byl založen v roce 2012 a je jedním z pionýrů mezi malými pivovary. Pouze asi dvě desítky pivovarů však mají svoji vlastní výrobní kapacitu nebo zázemí zajištěné dlouhodobou smlouvou.

„Pokud se nic dramatického nestane v ruské ekonomice, dovozní politice chmele a sladu nebo v právních předpisech omezujících pivo, budoucnost řemeslných piv v Rusku je slibná,“ říká Filippov.

Všechny přísady se musí dovážet. Chmel z USA nebo Německa, obilí z několika evropských zemí. A existuje pouze několik málo zařízení s potřebným vybavením, která mohou sloužit jako smluvní výrobci piva.

Řemeslné pivo stále představuje jen malý segment ruského trhu. Podle analytika a provozovatele internetových stránek o pivu Profibeer Dmitrije Drobyševského je to zhruba jedno procento. Místní pivovary však expandují i za hranice.

Česká firma představila pivovar, který se vejde do nákladního kontejneru

Číst článek

„Ruský pivovar Jaws (z Jekatěrinburgu) začal v květnu prodávat pivo v Číně,“ uvádí Drobyševskij. „Také se tam začínají objevovat ruské bary,“ dodává.

Příliv ruského řemeslného piva je skvěle načasován do doby, která by se měla stát turistickým zlatým dolem. V roce 2018 země hostí světový fotbalový šampionát FIFA. Jedenáct hostitelských měst by měly navštívit stovky tisíc zahraničních fanoušků, mnoho z nich z USA a západní Evropy. A jen málo věcí jde do páru s pivem lépe než fotbal.

„Najdou zemi, která je miliony mil vzdálená od starých stereotypů o Rusku. Najdou lidi, kteří nemají vodku s kaviárem ke každému jídlu, ale mají nabídku a znalosti o kvalitním jídle, kvalitním alkoholu a řemeslném pivu,“ uvedl Filippov. „Budou v naší zemi velmi vítáni komunitou řemeslných pivovarů a pijáků tohoto piva,“ dodává závěrem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme