V současné době nejsou důvody ke zvýšení úrokových sazeb, říká ekonom

Úrokové sazby se dnes měnit nebudou, hrotící se krize v eurozóně je totiž proti. Myslí si to většina analytiků, které před zasedáním vedení České národní banky oslovila agentura ČTK. Z jejího průzkumu dále vyplývá, že radní navýší sazby podle nichž se řídí úročení komerčních úvěrů nejdříve na konci tohoto roku. Část trhu se pak dokonce domnívá, že se z rekordního dna na úrovni 0,75 procenta odlepí až v roce příštím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Jak na Rádiu Česko uvedl Jan Krajíček z Ekonomicko-správní fakulty brněnské Masarykovy univerzity, v současné době, kdy je koruna silná, kdy se očekává zpomalení světové ekonomiky a tím i poptávky po českém zboží v zahraničí a kdy je nízká inflace, nejsou důvody, proč zvýšit úrokové sazby.

„V souvislosti s otázkou, jestli zvýšit sazby do konce tohoto roku nebo na začátku příštího, osobně zastávám názor, že dřív než začátkem příštího roku to nebude. Vede mě k tomu celkový vývoj ekonomiky - výběr daní klesá, o zrychlení ekonomky v ČR by se dalo těžko mluvit. Takže se klaním k tomu, že to bude někdy v průběhu příštího roku,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bankovní rada ČNB rozhodne o nastavení výše úrokových sazeb. Hostem Rádia česko byl Jan Krajíček z Ekonomicko-správní fakulty brněnské Masarykovy univerzity.

Doplnil, že zvýšení úrokových sazeb až v průběhu příštího by pro klienty komerčních bank znamenalo to, že depozita zůstanou dále nízko úročena. „ A co se týče úvěrů, tam není rozhodující jen úroková sazba ČNB, ale rozhodující je, jakou rizikovou přirážku si banky dají, jak budou muset pokrýt ztráty, které mají jinde,“ přiblížil.

Japonsko se pokusilo oslabit silný yen. V Americe se mluví o kvantitativním uvolňování číslo tři. Podle Krajička to signalizuje, že centrální banky budou nadále aktivně zasahovat do ekonomiky.

„Centrální banky mají ve své náplni obecně pouze péči o stabilitu měny. Ale do tohoto musí nadále zasahovat. Jim prakticky nic jiného nezbývá, protože veškerá odpovědnost by pak byla převedena na centrální banky, tak jako je v současné době odpovědnost za americkou ekonomiku převáděna na FED,“ řekl.

Roman Chlupatý, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme