V tendru na nákup obrněných transportérů jsou už jen dvě firmy

O historicky největší armádní zakázku na nákup nových obrněných transportérů za více než 20 miliard korun už budou soutěžit jen dva uchazeči: finská Patria a americko-rakouský Steyer. Ministerstvo obrany Radiožurnálu potvrdilo, že z tendru vypadla německá firma Rheinmetall Landsysteme, protože její vozidlo neprokázalo schopnost plavat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obrněný transportér OT-64

obrněný transportér OT-64 | Foto: Hynek Bulíř

Výběrová komise krom toho požadovala, aby měl každý z obrněnců uspořádání náprav 8 x 8, dokázal přepravit celkem jedenáct vojáků a aby ho bylo možné naložit do letadla typu C 130 Hercules i na železniční vagón. Testy skončily před necelými čtrnácti dny.

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek říká, proč vojáci chtěli, aby vozidla dokázala překonat vodní překážku. "Plavitelnost je požadavek, který uplatňujeme s ohledem na zasahování armády při živelných katastrofách a plavitelné musí být transportéry proto, aby mohly pomáhat při povodních. Počítá se s jejich použitím nejen na obranu republiky, ale i na pomoc jejím obyvatelům," uvedl mluvčí ministerstva.

Podle informací Radiožurnálu odmítla německá firma svým transportérem plavat, protože na něj namontovala zastaralou a příliš těžkou věž, s níž by se vozidlo doslova utopilo. Rheinmetall totiž nestihl do října vyrobit prototyp nové věže, kterou chtěl nabízet české armádě.

Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme