V těžařském světě se schyluje k jedné z největších fúzí v dějinách

V příštích měsících by mohlo dojít ke spojení švýcarské těžařské společnosti Xstrata s firmou obchodující s komoditami Glencore. Správní rada společnosti Xstrata doporučila akcionářům, aby přijali podmínky nabízené firmou Glencore a fúzi odsouhlasili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo těžařské společnosti Xstrata

Logo těžařské společnosti Xstrata | Zdroj: Reuters

Vzniklý koncern by působil ve 40 zemích světa. Zabýval by se pěstováním zemědělských plodin, těžbou nerostných surovin a obchodováním se vším, co vytěží nebo vypěstuje.

Fúzi ještě stojí v cestě několik překážek, přestože vedení společnosti Xstrata ustoupilo a oddělilo hlasování o fúzi od hlasování o výši odměn pro top management. Jejich spojení viděli někteří klíčoví akcionáři jako problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka přibližuje jednání o fúzi společností Xstrata a Glencore

Rozhodující slovo, zda fúze úspěšně proběhne, bude mít zřejmě katarský suverénní fond, který je největším akcionářem Glencore. Ve společnosti drží skoro 12 procent akcií.

Zda by bylo případné propojení firem výhodné pro obě strany, ovšem nejspíš ukáže až budoucnost.

„Obecně pozitivní důsledky fúzí a akvizicí jsou ve velké části případů přeceňovány a empirické údaje dokazují, že přibližně dvě třetiny takových spojení se nakonec ukážou jako nevýhodná pro akcionáře obou firem. Ale na druhou stranu je pravdou, že se jedná spíše o vertikální spojení, to znamená spojení těžaře a obchodníka, a to může přinést poměrně značné úsporné efekty,“ myslí si analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Protože trhy s komoditami jako uhlí, měď nebo zinek jsou často velmi specifické, nehrozil by podle něj nejspíš ani cenový monopol, regulátoři by ovšem mohli přimět společný podnik k prodeji části aktiv.

Sídlo společnosti Glencore | Foto: Reuters

Xstrata těží především v Brazílii, Argentině, Austrálii a Kanadě, je ale největším vývozcem energetického uhlí na světě, důsledky fúze by proto byly zřejmě patrné po celém světě.

Kdy k případnému spojení obou firem dojde, by mělo být jasnější do konce roku. „Kdy by se měly vyjasnit pozice jednotlivých akcionářů. Nicméně to samotné spojení, pokud k němu dojde, bude trvat ještě mnohem déle, zřejmě několik měsíců, protože se jedná skutečně o obrovskou fúzi,“ vysvětluje Hatlapatka.

Martina Mašková, Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme