V Třanovicích začal sloužit obří podzemní zásobník plynu

Plynárenskou velmocí se staly Třanovice, malá obec na Frýdecko-Místecku. Ode dneška je tam v provozu rozšířený podzemní zásobník plynu, který dokáže uskladnit více než půl miliardy kubíků. Plyn je připravený pro mimořádné situace; například kdyby se zastavily dodávky do České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozšířený podzemní zásobník plynu v Třanovicich na Frýdecko-Místecku

Rozšířený podzemní zásobník plynu v Třanovicich na Frýdecko-Místecku | Zdroj: ČTK

Zemní plyn se v Třanovicích těžil už v minulosti a právě do míst, kde kdysi býval, se teď pouští znova díky půlkilometrovým sondám. Zásobníky, včetně toho třanovického, dobře slouží i během roku, když kolísá spotřeba.

„V létě je spotřeba plynu malá, v zimě velká. Je to dáno tím, že zemním plynem se zejména topí, takže zásobníky používáme tak, že v letním období plyn do zásobníku vtláčíme a v zimním období plyn ze zásobníku těžíme,“ říká Lubor Veleba ze společnosti RWE Gas Stortage

Není to ale tak, že by v půlkilometrové hloubce byly nějaké velké dutiny zaplněné plynem. Ten se pod tlakem vhání do miniaturních neviditelných mezer v pískovci. Plyn nikam neuteče a nehrozí nebezpečí, ani kdyby prý na zásobník spadlo letadlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o obřím zásobníku plynu v Třanovicích natočil Martin Knitl

„Opravdu tady nic nehrozí, sám vidíte, že centrální areál je z hlediska fyzické bezpečnosti zabezpečen velmi dobře. A co se týče těžebně-vtláčecích sond, máme technologická opatření, která umožňují automaticky uzavřít tok plynu v případě jakékoliv mimořádné události,“ dodává Lubor Veleba.

A kdyby přece jen něco selhalo, 30 metrů pod zemí u každé sondy je automatický uzávěr, který reaguje na jakoukoliv změnu situace. Třanovický zásobník patří k největším v zemi a jeho rozšíření stálo přes dvě miliardy korun.

I když přednostně bude sloužit Moravskoslezskému kraji, může plyn putovat v podstatě kamkoliv. Teď se nejvíce mluví o průmyslovém jihu Polska, kam už od nás vede mezinárodní propojení nazvané STORK.

Martin Knitl, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme