V Trojanovicích na Frýdecko-Místecku vznikla koalice proti těžbě uhlí

Organizace a sdružení, které bojují proti rozšiřování těžby uhlí, dnes spojily síly. V beskydské obci Trojanovice podepsaly společnou koalici. Mimo jiné jde o sporné ložisko černého uhlí v okolí Frenštátu pod Radhoštěm.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí (ilustr. foto)

Těžba uhlí (ilustr. foto) | Foto: František Tichý

Je to vůbec poprvé, kdy začaly formálně „táhnout za jeden provaz“ všechny možné organizace napříč Českou republikou.

Doslova zaznělo, že už je nejvyšší čas „přestat si hrát jenom na vlastním písečku“, například v Karviné, Litvínově nebo na Frenštátsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

U vzniku České aliance proti těžbě uhlí byl také reportér Českého rozhlasu Martin Knitl

Velká společenství totiž mají větší šanci prosadit své názory než samostatné obce. Právě společný postup vůči legislativě a politikům na celostátní úrovni dosud scházel, i když problémy v jednotlivých lokalitách se liší.

Například Karviná odmítá další rozšiřování těžby pod městem. V Orlové jsou přesvědčeni, že není možné město obkličovat dalšími dobývacími prostory. Představitelé Frenštátu se obávají, aby se z oblasti nestalo nové Karvinsko.

Přesný název koalice je Česká aliance proti těžbě uhlí. Jedním z jejích prvních úkolů je v blízké době pokus ovlivnit diskutovaný návrh surovinové politiky státu i plánované změny horního zákona. To se týká všech dotčených území, pod kterými jsou zajímavá ložiska uhlí.

Společenství ještě musí doladit některé organizační záležitosti, jako jsou definitivní počty členů. Zastoupení v koalici by vedle Sdružení občanů měli mít také organizace zabývající se životním prostředím, třeba Arnika nebo Greenpeace.

Alianci nyní čeká cesta mezi jednotlivými rezorty. Na prosazení svých záměrů nemá příliš času. Členové ale věří ve svůj úspěch.


Zvětšit mapu

Martin Knitl, Simona Bartošová, Tereza Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme