V Turecku bude podepsána jedna z dohod o realizaci plynovodu Nabucco

Plynovod Nabucco měl být mezi plynovody pověstnou vlajkovou lodí Evropské unie. Na papíře existuje už 10 let, ale jestli se nakonec postaví, to stále nikdo s určitostí neví. Plynovod má totiž dva velké problémy. Tím prvním je postoj Turecka, protože přes jeho území mají trubky zemní plyn z Východu do Unie přivádět. Dnes by se ale mohla existence Nabucca o něco přiblížit. V Turecku bude podepsána jedna z dohod o jeho realizaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba plynovodu

Stavba plynovodu | Foto: Eva Holá

Český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška přiznává, že Turci jednají velmi tvrdě:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ondřeje Housky o plynovodu Nabuco

„Turecko samozřejmě chce ze své polohy vytěžit co nejvíce. Je to logické, je to zájem každého transportéra. Zároveň je zájmem nás všech ostatních neocitnout se v pozici, kdy bychom byli vydíratelní. Tuto zkušenost již máme s Ukrajinou a nehodláme ji opakovat.“

Podle Bartušky budou jednání s Tureckem o ceně a dalších podmínkách za tranzit možná trvat ještě několik let. Nabucco ale provázejí i další a ještě zásadnější potíže. Stále není jasné, jaký plyn by jím vlastně měl proudit. Mluví se o surovině z Ázerbájdžánu, Turkmenistánu nebo Iráku.

Jenže o tyto zdroje stojí i Rusové a Číňané. A Evropa si zatím nedokázala potřebné dodávky zajistit pro sebe. Jejím jménem jednají energetické firmy, Evropská komise i některé členské státy.

Dle Bartušky tak Evropané v regionu působí dost chaoticky: „Je to moje osobní zkušenost z Baku i z Ankary. Evropa nemá jednu tvář, nemá jednoho člověka, který by byl v tomto směru představitelem Evropy.“

Plynovod Nabucco tak zůstává hudbou poměrně vzdálené budoucnosti. V poslední době ale přesto došlo k pokroku, který by jeho výstavbu mohl přiblížit.

„Objevil se reálný ekonomický model pro Nabucco, který počítá s tím, že by se plyn dostal až do Německa a nekončil by v Rakousku, jak se původně počítalo. Dostal by se tak na největší trh v Evropě. V tuto chvíli má Nabucco konečně nějaký ekonomický rámec, který mu dává smysl,“ dodává Bartuška.

I kdyby ale Nabucco nakonec skutečně začal fungovat, Evropská unie se ani tak závislosti na Rusku nezbaví. Nabucco pokryje jen nárůst spotřeby zemního plynu, ke kterému v Evropě v příštích letech určitě dojde. Pokud se tento tolik diskutovaný plynovod nepostaví, Unie bude muset svou žízeň po plynu uhasit jinde. Nejspíš dodávkami zkapalnělého zemního plynu v tankerech od šejků z Perského zálivu.

Ondřej Houska, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme