V tuzemských hotelích nocuje víc Čechů než cizinců

Do tuzemských hotelů jezdí více Čechů než zahraničních hostů. Těch ubylo především z Velké Británie a Itálie. Za první čtvrtletí letošního roku navštívilo podle Českého statistického úřadu ubytovací zařízení téměř 2,5 milionu lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V lázeňském hotelu Hvězda nocoval i anglický král Eduard VII.

V lázeňském hotelu Hvězda nocoval i anglický král Eduard VII. | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

Vyšší zájem českých turistů o ubytovací zařízení v Česku je podle analytika Jaromíra Beránka ze společnosti Mag Consulting odrazem toho, že „v prvním čtvrtletí desetitisíce Čechů nevyjelo k teplým mořím zejména do Egypta a do Tuniska a trávilo svou dovolenou v tuzemsku, a to především na horách a v podhorských oblastech“.

Naopak nižší zájem některých národů o dovolenou v Česku v prvním čtvrtletí roku ovšem Beránka překvapil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Beránek mluvil ve Světě o druhé Rádia Česko o vyhlídkách incomingové turistiky v Česku

„Italové nás zarazili, byli jsme toho názoru, že studenti na jaře přijeli,“ myslel si Beránek. „U Británie je to déle trvající pokles pánů, kteří k nám jezdili za takzvanou požitkovou turistikou. Dnes tito pánové jezdí spíše do Polska nebo Pribaltiky,“ podotkl.

Největší skupinou zahraničních turistů u nás jsou již tradičně Němci a Rusové a podle Beránka to tak zřejmě nadále zůstane. „Němci jsou na jedné straně senioři, kteří navštěvují lázně a stále silná zůstává příhraniční turistika a v neposlední řadě navštěvují i městské oblasti,“ vysvětlil. U Rusů je podle Beránka nárůst 40 procent vůči loňskému začátku roku potěšitelný. "Předpokládáme, že v letošním roce k nám bude jezdit stále více Rusů. Nejezdí pouze do Karlových Varů, ale navštěvují Prahu i řadu regionů,“ připomněl.

Další vývoj zájmu Rusů o Českou republiku podle Beránka ještě umocní to, že by Evropská unie a Rusko mohli koncem roku zrušit vízovou povinnost pro ruské turisty v schengenském prostoru. To by pak mohlo znamenat, že Rusové budou vůbec tím národem, který k nám bude jezdit nejvíce.

Zdá se, že hotely, ale i další turistická zařízení, mají zaděláno na úspěšná léta. „Pokud bude nárůst v letošním roce pokračovat v úrovni sedmi, osmi, devíti procent - ekonomicky ohrožena nebudou žádná turistická zařízení,“ prorokuje Beránek.

A dobře na tom nebude zřejmě jen Praha, která tradičně láká nejvíce turistů, ale i některé regiony. Už teď v prvním čtvrtletí podle Beránka potěšitelný růst zájmu registrovali v Ústeckém nebo Karlovarském kraji.

Vladimír Kroc, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme