V USA čekají špatnou úrodu kukuřice

Kukuřice bude letos ve Spojených státech méně než se čekalo. Tvrdí to alespoň společnost Pro Farmer, která zemi dodávající na světové trhy polovinu kukuřice předpovídá podprůměrné výnosy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kukuřice

Kukuřice | Foto: Fotobanka stock.xchng

To podle některých investorů signalizuje, že bude i úroda dalších plodin v porovnání s očekáváním horší. Ceny zemědělských komodit proto rostou. Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák ve Světě o osmé připomněl, že zásadním vlivem je špatné počasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák ve Světě o osmé

„Státy jako Illinois, Iowa, které patří mezi nejvýznamnější pěstitele těchto zemědělských komodit v USA, tak prožívají největší sucha od roku 1955. A to se samozřejmě projevuje negativně na výnosech plodin.“

Kukuřice zdražila na nejvyšší úroveň od začátku června. Sója je například na půlročním maximu. Roste i cena pšenice. Kdy se růst zastaví, nelze odhadnout. „Záleží na tom, jak dlouho budou přetrvávat faktory, které tlačí ceny vzhůru, to znamená nepříznivé počasí ve světě,“ uvedl Čermák.

Kukuřice se používá ke krmení a jako přísada krmných směsí. Proto se čeká, že na trzích poroste i ceny skopového, vepřového a nebo drůbežího. „Otázko je, jak moc porostou ceny ostatních obilovin. Pokud by rostla ceny kukuřice a pšenice současně, tak by to mohlo tlačit i na ceny mas. Zatím se vysoké ceny neprojevují.“

Index cen jídla sestavovaný Spojenými národy se drží v blízkosti rekordních hodnot. „Pokud budou zdražovat obiloviny a olejniny, dočkáme se dalšího růstu indexu,“ předpovídá Čermák.

Ceny zemědělských komodit respektive potravin působí proinflačně - roztáčejí pomyslnou inflační spirálu. „Problém to je především pro rozvíjející se země, kde domácnosti vydávají na potraviny značnou část svého rozpočtu a pokud jim zdražují, tak se samozřejmě snižuje jejich životní úroveň a nezbývá jim na nákup jiného zboží,“ připomněl analytik Petr Čermák.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme