V USA je více jak deset procent lidí bez práce

Spojené státy prolomily psychologickou hranici deset procent lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti v USA v říjnu vyskočila až na 10,2 procenta ze zářijových 9,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům

Bílý dům | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Zastavit růst nezaměstnanosti byl přitom jeden z hlavních cílů amerického prezidenta Baracka Obamy.

"Když jsme se ujali vlády, bylo naším bezprostředním cílem zastavit povážlivý propad ekonomiky. Toho jsme dosáhli - naše ekonomika poprvé v tomto roce v posledním čtvrtletí rostla. Historie ale ukazuje, že růst počtu pracovních míst vždy mírně zaostává za růstem hospodářství," prohlásil v noci na sobotu americký prezident.

Názory na Obamovu prognózu se různí. Někteří ekonomové se domnívají, že zmiňovaných říjnových 10,2 procenta je skutečně tím dnem, od kterého se ekonomika v oblasti počtu pracovních míst odrazí a bude růst. Jiní jsou v prognózách mnohem skeptičtější a varují, že situace se může ještě zhoršit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spojené státy prolomily psychologickou hranici 10 procent lidí bez práce. Téma pro analytika České spořitelny Luboše Mokráš.

Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše ale sektor pracovních míst reaguje na aktuální ekonomickou situaci se zhruba měsíčním zpožděním, což by nahrávalo právě Obamově tvrzení.

"Sektor reaguje v řádech měsíců, dokonce i jednoho až dvou čtvrtletí. Záleží také na ozdravném ekonomickém procesu, jelikož letos prošla mohutnou recesí," řekl Mokráš Rádiu Česko. Podle něj navíc nejsou čísla o nezaměstnanosti v USA nikterak překvapivým jevem.

"Už v předchozích měsících se míra nezaměstnanosti ve Spojených státech pohybovala okolo deseti procent a bylo jen otázkou času, kdy zmiňovaná hranice padne. Zveřejněná čísla ale nelze brát nijak negativně, neboť se jedná o zmiňovaný zpožděný efekt, kterého jsme byli svědky už na počátku 90. let a na začátku milénia. Trh práce tradičně za oživením ekonomiky zaostává" řekl Rádiu Česko analytik České spořitelny a dodal:

"Pokles nezaměstnanosti ve Spojených státech lze očekávat spíše pozvolný, nicméně logicky bude reagovat na oživení ekonomiky," uzavřel Mokráš.

Dana Votýpková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme