V USA padla první žaloba kvůli příčinám finanční krize. Čelí jí JPMorgan Chase

Ve Spojených státech padla první žaloba v rozsáhlém vyšetřování, které hledá příčiny finanční krize. Tým Baracka Obamy, který jej vede, obvinil americkou bankovní skupinu JPMorgan Chase. Podle žaloby nese banka zodpovědnost za podvody jedné ze svých divizí Bear Stearns. JPMorgan se brání, že v době, kdy mělo k podvodům docházet, ještě společnost Bear Stearns nevlastnila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Společnost Bear Stearns se měla podvodu dopustit v roce 2007. Podle žaloby měla investorům prodat "špatné" cenné papíry. Investoři pak měli ztratit jednu třetinu svých původních investic.

Skupina JPMorgan je teď obviněná z klamání investorů, z neposkytování úplných a pravdivých informací při vydávání cenných papírů a ze ztrát, které v souvislosti s tím nastaly.

„Nebylo by možné ji odsoudit, pokud by poskytla investorům úplné informace o kvalitě a riziku cenných papírů. Tady se ale lze z různých zpráv domnívat, že kvalita hypotečních úvěrů, které měly krýt vydávané cenné papíry, měla být podstatně vyšší, než jak banka investory přesvědčovala,“ říká Jiří Witzany, garant oboru finanční inženýrství z Fakulty financí Vysoké školy ekonomické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl Jiří Witzany, garant oboru finanční inženýrství z Fakulty financí Vysoké školy ekonomické.

Banka podle něj při vydávání cenných papírů poskytovala určité informace o tom, jaké hypotéky jsou použity pro krytí těchto speciálně strukturovaných cenných papírů. „A zpětně lze určitě zjistit, jaká byla skutečná kvalita. To je myslím to, co bylo zkoumáno. Ukazuje se, že poskytované informace byly v rozporu s tehdy platnou objektivní realitou,“ vysvětluje Witzany.

Odborná veřejnost se shoduje, že tyto strukturované hypoteční obligace opravdu představují jednu z hlavních příčin krize. „Ony ty produkty jsou založeny na shromáždění určitého balíku aktiv, třeba i nekvalitních hypoték a vydání několika tranší, které mohou být i velmi kvalitní,“ popisuje ekonom a pokračuje:

„To umožnilo rychlý rozvoj hypoték, které byly poskytovány i méně solventním domácnostem. Problém tohoto produktu je, že zvýšil takzvanou informační asymetrii a morální hazard v celém procesu. Investoři přestali vnímat, jak málo kvalitní ty hypotéky jsou.“

S bankou se přebírají i její závazky

Když si to investoři uvědomili, bublina splaskla. Emise těchto cenných papírů pak klesla z asi 500 miliard dolarů ročně téměř na nulu.

Bankovní skupina JPMorgan převzala firmu Bear Stearns až v roce 2008 poté, co společnost vyhlásila bankrot. Obecně však při převzetí banky dochází i k převzetí závazků a pohledávek, které souvisí s minulostí.

JPMorgan ve svém vyjádření uvedla, že převzetí musela udělat narychlo během jediného víkendu, a to na žádost americké vlády. Podle Jiřího Witzanyho není tento postup v takové situaci úplně překvapivý, motivuje ho snaha o stabilitu finančních trhů.

„Pád velké banky může finanční trhy tak ochromit, že to poškodí celou ekonomiku. V tomto případě je ale běžné, že vlády vydávají nějaké záruky za potenciální závazky, které přebírající banka nemůže v krátkém čase analyzovat a identifikovat,“ popisuje Witzany a dodává:

„Myslím, že tímto směrem půjdou právníci JP Morgan. A budou se snažit dokázat, že pokud ty závazky vůči investorům budou potvrzeny soudem, pak to jsou závazky spíše vlády než JP Morgan Chase.“

Barbora Kreuzerová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme