V USA se chystá legislativa, která má znemožnit nákup 'krvavých' minerálů

Americká komise pro cenné papíry pracuje na legislativě, která by zkomplikovala používání vzácných minerálů ze zemí, kde zuří konflikt. Panují ale obavy, že by nešikovně sepsaná právní úprava firmy poškodila a nic neřešila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongo je jednou z konfliktních oblastí ve světě.

Kongo je jednou z konfliktních oblastí ve světě. | Foto: Archiv společnosti Člověk v tísni

Firmy obchodované na burze by nově musely sledovat, zda wolfram, coltan a podobné suroviny, které ve svých produktech používají, neživí občanské války v Demokratické republice Kongo a dalších zemích. Pokud ano, musely by to nahlásit, což by mělo podobným praktikám udělat přítrž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Lukáš z pražského think tanku Glopolis ve Světě o desáté Rádia Česko

Komise je s přípravou zákona regulujícího nákup ‘krvavých‘ minerálů půl roku pozadu. Další pokus vše dotáhnout do konce je naplánován na dnešek. Nebude to však snadné.

„S ohledem na obrovskou kritiku, která se zvedla především ze strany korporací, ale také hospodářské komory Spojených států, lze očekávat, že debata bude vášnivá a může to znesnadnit prosazení zákona. I v případě, že už bude prosazen, pak následná implementace bude narážet na další překážky,“ říká Ivan Lukáš z pražského think tanku Glopolis.

Kritici zákona, mezi něž patří i koncerny jako AT&T, tvrdí, že chystaná legislativa nakonec stejně nemá šanci nic vyřešit. Minerály se podle nich na trh prostě dostanou. Podle Lukáše je třeba opatření vnímat hlavně jako spouštěcí mechanismus k další snaze o zamezení obchodu s těmito surovinami.

„Je to spíš základní krok na delší cestě k tomu, aby vznikla diskuse, aby se pracovalo na vynalezení nástrojů, na základě kterých by bylo možné zjistit, odkud minerály pocházejí a jestli se nacházejí v prodávaných výrobcích. Vnímám to také jako symbolické vyjádření části společnosti o tom, že je tady veliký problém, který je potřeba řešit,“ míní expert.

Ne všechny firmy ale připravovaný zákon kritizují. Například Apple nebo Hewlett-Packard přestávají suroviny z problematických oblastí kupovat. Vede je k tomu už jen hrozba, že se podaří chystanou legislativu prosadit.

„Chtěly se vyhnout právě tomu, co korporace označují jako logistickou noční můru, a zvýšeným nákladům, které jsou spojeny s tímto návrhem. To já osobně považuji za částečné vítězství,“ dodal Ivan Lukáš.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme