V USA se možná po 10 letech zvýší úrokové sazby. Rozhodne o tom FED

Akciové i devizové trhy s napětím čekají na to, jak skončí dvoudenní zasedání FEDu. Americká centrální banka totiž možná oznámí první zvýšení základní úrokové sazby od roku 2006. Úrokovou sazbu, která určuje další úvěrové náklady v ekonomice, drží FED od prosince 2008 na rekordním minimu nula až čtvrt procenta, aby podpořil proces zotavování ekonomiky z tehdejší krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka Americké centrální banky Janet Yellenová přibližuje na tiskové konferenci závěry dvoudenního zasedání bankéřů

Šéfka Americké centrální banky Janet Yellenová přibližuje na tiskové konferenci závěry dvoudenního zasedání bankéřů | Zdroj: Reuters

Na rozhodnutí o zvýšení sazeb sází většina analytiků a obchodníků na finančních trzích. Tomu odpovídalo i zjitřené obchodování.

„Včera byl vidět velký optimismus na akciových trzích. Neobjevila se tam nijaká extra nová zpráva, ale po těch několika dnech, kdy akciové trhy padaly, tak byl záblesk naděje, že FED by mohl příjemně překvapit trhy,“ popsal makléř společnosti Cyrrus Tomáš Menčík, jak to vypadalo na trzích před jednáním měnového výboru FEDu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká jsou očekávání analytiků ohledně případného zvýšení úrokových sazeb v USA, zjišťovala Jitka Hanžlová

Na posledním zasedání koncem října se většina členů měnového výboru postavila za zvýšení úrokových sazeb na prosincové schůzce a podmínila to dalším příznivým vývojem v ekonomice. Šéfka FEDu Janet Yellenová počátkem měsíce uvedla, že situace americké ekonomiky je celkově příznivá a splňuje podmínky k tomu, aby centrální banka mohla přistoupit k normalizaci měnové politiky.

„Pokud by se tak nestalo, tak je tady skutečně velké riziko, že to doslova dopálí finanční trhy a že FED může riskovat důvěru a snahu o transparentnost, kterou si budoval víc než rok. Takže ve hře je skutečně hodně,“ zdůrazňuje analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Oživení z velké krize?

Ale i on předpokládá, že FED sazby zvedne. Zejména proto, že podle Yellenové to bude důkazem plného oživení ekonomiky z poslední "velké recese".

„Jestliže dojde k obratu, tak to bude i určitý signál, určité ulehčení, že FED nevidí tak velké problémy v dalším vývoji globální ekonomiky, i té americké ekonomiky. A na to se čeká, to má zase určitý přesah na ovzduší na celém světě i na vývoj komodit a tak dále,“ doplňuje Hlinomaz.

Minimálními úroky se FED, stejně jako centrální banky ostatních vyspělých zemí, snažil od krize podporovat růst ekonomiky. V předešlých letech FED ekonomiku povzbuzoval i rozsáhlými nákupy dluhopisů. Ty ale loni ukončil a od té doby naznačuje, že se blíží k prvnímu zvýšení úrokových sazeb od roku 2006.

Zvyšování se očekávalo už v září

V létě se všeobecně očekávalo, že začne úroky zvyšovat už v září. Tyto odhady ale vzaly zasvé, když FED od zvýšení sazeb odradily obavy ze zpomalování růstu čínské ekonomiky. Ty vyvolaly ke konci léta otřesy na světových finančních trzích. Co se od té doby změnilo?

„Od léta se toho zas tak mnoho nezměnilo. FED mohl přistoupit ke zvýšení sazeb už mnohem dříve, pokud by neriskoval nedůvěru, tak to mohl ještě nějakým způsobem pozdržet. Ale myslím si, že v tuto chvíli se skutečně hodně hraje o důvěru a o to, aby finanční trhy zůstaly nějakým způsobem kontinuální a aby nedošlo k velkým výkyvům,“ připomíná analytik Hlinomaz.

A makléř společnosti Cyrrus Tomáš Menčík k tomu dodává, že pro trhy bude důležitý také následný komentář.

„Ve kterém by mělo zaznít naznačení, jakým tempem bude FED dále přistupovat ke zvyšování sazeb. To už by mělo být kurzotvorné. Trhy by byly pravděpodobně pozitivně naladěny v tom případě, že FED naznačí, že zvyšování sazeb nebude nijak rychlé v roce 2016.“

Yellenová a další činitelé FEDu opakovaně naznačují, že zvyšování úroků bude velmi postupné. Také kvůli přetrvávající velmi nízké inflaci.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme