V USA vrcholí zátah na krachující banky

Američtí regulátoři zavřeli v pátek devět malých bank a hned je předali do rukou nového majitele. Tato akce byla dosud největším jednodenním zátahem na bankrotující regionální finanční domy od začátku krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Počet bank, kterých se akce dotkla, od ledna vzrostl na rekordních 115. Další, které mají problémy s neplatiči, budou zřejmě následovat. Podle některých expertů, mezi které patří například analytici RBC Capital, nakonec během probíhající krize zkrachuje více než tisíc malých amerických bank, což potvrzuje i děkan Fakulty financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

"Do jisté míry připomíná aktuální situace rok 1989, kdy v USA během jednoho roku zkrachovalo 500 bank. Když uvážíme hloubku současné krize, tak to číslo může být mnohem vyšší," řekl Dvořák Rádiu Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krachující bankovní domy v USA očima děkana Fakulty financí a účetnictví VŠE Petra Dvořáka.

Dosud během krize zkrachovalo 140 malých bank. I střízlivé odhady mluví o tom, že desítky budou následovat. Podle Dvořáka jsou hlavní příčinou převážně takzvaná toxická aktiva v podobě úvěrů, které klesají na ceně. Následně se pak dostávají do problémů dlužníci.

Zmíněná probíhající čistka je pak podle Dvořáka pro celý bankovní sektor spíše marginální záležitostí. "Páteř amerického bankovního systému tvoří především velké bankovní domy, které i díky státní pomoci krizi ustály. Nicméně zmiňovaná čistka může změnit přístup bank k některým rizikům a regulátorům a regulaci," uzavřel Dvořák.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme