V Ústeckém kraji se v prosinci opět zvýšila nezaměstnanost, práci hledá 66 tisíc lidí

Na severu Čech opět přibylo lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji na konci roku vzrostla na 11,5 procenta a téměř 66 tisíc lidí v regionu bylo bez práce. Nezaměstnanost je na severu Čech nadále nejvyšší v zemi. Možným způsobem, jak si poradit se svízelnou životní situací, je podnikání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ústí nad Labem

Úřad práce v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Kadeřnictví, manikúra, pedikúra, masérské služby, na druhou stranu automechanici, zámečníci. Máme zhruba 50 činností, ve kterých uchazeči začínají podnikat,“ říká Jaroslav Kunc z ústeckého krajského úřadu práce.

Loni se snažilo naplnit svůj nápad zhruba 2760 lidí z celého kraje. Podobně jako psycholožka Veronika Roudná z Ústí nad Labem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek připravil Jan Bachorík

„Během jedné bezesné noci, kdy jsem začala přemýšlet, jestli se budu vracet na původní místo, jsem přišla na to, že mě v psychologické práci více naplňovala terapie než diagnostika,“ vzpomíná.

Veronika Roudná se rozhodla pro oblast psychosomatiky. Snaží se tedy najít původ onemocnění pacientů také v jejich duši.

„Oblast psychosomatiky je v Čechách nové téma. Sice se o tom víc mluví, ale moc se o tom neví. Ani právě mezi odbornou veřejností. Jak tedy sdělit pacientovi, že to jeho onemocnění nesouvisí jen s tělem, ale také s psychikou a sociální situací,“ popisuje.

Z nezaměstnaného kominíkem. Na Ostravsku a Karvinsku se školí 40 zájemců

Číst článek

Začátky ale lehké nebyly. „Rozjet podnikání v této době, ještě ve zdravotnictví, je hodně těžké,“ přiznává Veronika Roudná.

Úřady práce se ale snaží lidem, kteří nastartují vlastní podnikání pomoci. A to jak finančně, tak také například nabídkou možných rekvalifikací.

Nezaměstnanost v krajích ČR | Zdroj: ČTK

Jan Bachorík, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme