V září překvapivě ubylo nezaměstnaných

Lidé jsou teď při hledání práce úspěšnější, než dřív. V evidencích úřadů tak za poslední měsíc ubylo víc než 5 a půl tisíce nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti se tím snížila na 9,1 procenta - tedy o 2 desetiny. Jde přitom o nečekaný obrat: doposud se totiž v prvním poprázdninovém měsíci počet lidí bez práce naopak zvyšoval, a to hlavně kvůli čerstvým absolventům škol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uchazeči o práci

uchazeči o práci | Foto: Český rozhlas

Překvapivý pokles počtu nezaměstnaných letos v září vysvětluje Škromachovo ministerstvo hlavně tím, jakým směrem úřady práce napnuly své síly. "Rekvalifikace, individuální přístup k uchazečům o zaměstnání jako jsou absolventi, lidé nad padesát let nebo dlouhodobě nezaměstnaní," říká mluvčí ministerstva Kateřina Beránková.

Nejvíc práce je tradičně v Praze a okolí. Nejhůř - stejně jako dřív - je na tom sever Čech a sever Moravy. Práci tam hledá každý čtvrtý až pátý člověk.

"Já jsem kvalifikovaný elektrikář, dokonce mám i padesátku vyhlášku, takže vlastně u mě jediný problém je teď najít si zaměstnání, ale to je problém."

"Jak zjistí, že máte přes padesát roků, tak se odmítají s vámi vůbec bavit."

"Práce tady na Ostravsku opravdu není."

Mírný pokles nezaměstnanosti lze podle odborníků čekat i v dalším měsíci. "Ačkoli se možná mnozí politici budou tímto výsledkem chlubit, není to zásluha vlády, ale spíš globálního vývoje. Rychlý růst světové ekonomiky pomáhá totiž českému průmyslu rychle růst a vyvážet," vysvětluje ekonom Vladimír Pikora z Volksbank.

Výrazně pod očekáváním trhu skončila také zářijová inflace - ceny zboží a služeb zpomalily tempo růstu na tři procenta. Za zmírněním stojí především levnější potraviny a výrazné zlevnění zahraničních zájezdů. Analytici se ale obávají, že inflace bude růst hlavně kvůli rostoucím cenám ropy a mezd.

Marika Táborská, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme