V žebříčku ekonomik vedou USA a Čína, na vzestupu je Brazílie

Brazílie je momentálně šestou nejvýznamnější ekonomikou světa. V žebříčku renomovaného britského institutu Centre for Economics and Business Research navíc přeskočila Británii. Na prvním místě zůstávají Spojené státy, druhá je Čína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání Obamy a Chu Ťin-taem budou dominovat ekonomika a bezpečnost

Jednání Obamy a Chu Ťin-taem budou dominovat ekonomika a bezpečnost | Zdroj: ČTK

Podle hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupky je Brazílie na vzestupu již několik let. Daří se jí prý proto, že jde o velkou zemi se zásobami přírodního bohatství. Také má stabilní vnitřní i hospodářskou politiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé na Rádiu Česko byl hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka

„Pro Brazilce bylo příhodné, že v uplynulých letech rostly ceny komodit, které Brazilci dokážou vyvážet, a vyvážejí je do regionů, které byly méně postiženy finanční a ekonomickou krizí po roce 2008 a 2009. A protože postižené regiony byly především v západní Evropě a také to byly Spojené státy, tak logicky Brazilci se vyhoupli na žebříčku výše i díky tomu,“ vysvětlil ve Světě o osmé Kupka.

Příčiny oslabování velkých západoevropských ekonomik a posilování zemí jako Indie a Rusko podle Kupky ale nesouvisí jen s dluhovou krizí v Evropě, ale jsou dlouhodobější a trvalejší. Číně a Brazílii například klesá růst, ale Evropa je přímo v recesi.

„Rusko, Indie, Čína, Brazílie jsou ekonomiky opravdu velké, a navíc část z nich nemá problém jako Evropa, to znamená problém stárnutí. To znamená, že jejich fiskální perspektivy jsou lepší, a jsou to ekonomiky, které rostou z nízkého základu, ekonomiky chudší,“ uvedl Kupka.

Nejvýznamnější ekonomiky světa:
1. Spojené státy americké
2. Čína
3. Japonsko
4. Německo
5. Francie
6. Brazílie
7. Velká Británie

Dlouhodobě se očekává, že z čela žebříčku Spojené státy sesadí Čína. Ta má sice problémy s realitním trhem, podle Kupky ale mohou být dočasné a reálná šance na předstihnutí USA Čínou během pěti až deseti let je značná.

Kupka ale dodává, že není jasné, jak bude vypadat vnitřní situace v Číně v dalších letech, a to je riziko. „Protože tam proces demokratizace, uvolňování, zřejmě bude pokračovat a uvidíme, jak se to odrazí na schopnosti Číny udržet si hospodářský růst.“ Stejné otázky zůstávají podle Kupky i v případě Brazílie nebo Indie.

Barbora Kreuzerová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme