V Ženevě začíná další jednání o liberalizaci světového obchodu

Hlavní vyjednavači členských zemí Světové obchodní organizace obnovují v Ženevě takzvané Katarské kolo rozhovorů o liberalizaci světového obchodu. Odborníci předpokládají, že uvolnění obchodních bariér by mělo dostat z chudoby miliony lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženeva

Ženeva | Foto: Jan Rosenauer

Katarské kolo původně mělo už před pěti lety skončit, světové země ale do dnešního dne nedokázaly dospět ke konkrétnímu znění dohody o uvolnění světového obchodu. Jejímu uzavření brání především spory v otázkách zemědělství.

Cílem současného kola vyjednávání o liberalizaci je snížení cel, subvencí a dalších obchodních bariér mezi jednotlivými zeměmi. Jejich odstranění by mělo výrazně podpořit celosvětový hospodářský růst a pomoci chudým a rozvojovým zemím, které jsou především na obchodu se zemědělskými produkty závislé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa o dalším kole jednání o uvolnění světového obchodu

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa očekává, že se na jednání dá dohromady seznam dosud nevyřešených otázek a také časový harmonogram.

"Vyjednavači jednotlivých členských států WTO budou mít za úkol připravit výstup pro jednání G-dvacítky, které bude koncem září v Pittsburghu, uvedl Tlapa. Naděje na dohodu ale podle něj není velká.

"Pokud se nedohodnete o všem, tak neplatí nic. A zemědělství je citlivé jak pro Evropskou unii, která se bude muset zavázat snížit zemědělské dotace, tak i pro některé rozvojové země. Indie chce mít například mechanismus omezení zemědělských dovozů v případě, že to ohrozí její vnitřní trh," uvedl Tlapa.

Klíčové podle Tlapy bude, jaký postoj zaujmou Spojené státy, které byly jedním z viníků kolapsu dosavadního jednání.

Igor Maňour, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme