Václav Bartuška: Nord Stream se začne stavět na jaře

Stavba plynovodu Nord Stream, který po dně Baltského moře přímo propojí Rusko s Německem, začne podle plánu už letos na jaře. Odhaduje to i český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Baruška.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Bartuška

Václav Bartuška | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

"Mluvil jsem s konsorciem Nord Stream, s Gerhardem Schröderem a s dalšími. Už jsou nakoupené roury, pronajaté lodě, je tam vcelku jasný závazek německých firem i Gazpromu to potrubí položit," řekl Rádiu Česko Bartuška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská energetická závislost na Rusku. Hostem Magdalény Trusinové je český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Záměr spustit celou stavbu právě na jaře 2010 oznámilo už loni na podzim konsorcium Nord Stream AG.

Stavba nového plynovodu je podle Bartušky zásadní i pro Českou republiku.

"Z českého pohledu je Nord Stream problém, protože umožní Rusku zásobovat přímo Německo a Francii, tedy hlavní trhy. Proto je tak důležité, aby propojka mezi Nord Streamem a západní plynovodní sítí vedla přes nás, abychom si uchovali pozici tranzitní země. Protože v případě nějakého dalšího velkého výpadku se může stát, že země víc na východ prostě ostrouhají," je přesvědčen Bartuška.

South Stream? Zatím blafování

Na další z plánovaných staveb, ropovod South Stream Bartuška pohlíží skepticky.

"Myslím, že South Stream je z ruské strany stále zatím spíš bluf. Je to snaha rozehrát hry, rozehrát země na Balkáně jednu proti druhé a trochu Evropu poškádlit. Rusko má strategii obejít se bez tranzitních zemí. Proto ten Nord Stream, který obejde Ukrajinu. Ale nemyslím si, že by postavili v dohledné době South Stream, který by vedl přímo na Balkán a pak by vedl třemi čtyřmi tranzitními zeměmi do Itálie," míní Bartuška.

Pochybnosti má i o plynovodu Nabucco.

"Problémem Nabucca bude najít dostatek plynu. Ten projekt se jmenuje Nabucco, protože měl původně vést z Íránu. S Íránem máme teď poněkud složité vztahy, takže hledáme jiný zdroj. Ázerbájdžán toho plynu nyní nebude mít dost, navíc je pod stále větším tlakem, aby svůj plyn dodávalo do Ruska. Myslím si, že země za Kaspickým mořem už jsou mimo náš dosah. Ten, kdo jim přinese diverzifikaci, o které Evropa 15 let mluvila, je Čína," řekl Rádiu Česko Bartuška.

Evropa v boji o suroviny zaostává

Evropě podle Bartušky chybí vědomí toho, že má energetický problém.

"My do globálního boje o suroviny přicházíme sytí, odpočatí a z druhé strany přicházejí hladoví, kteří něco chtějí, jako je Čína. Čína ví, že ty suroviny chce, že je potřebuje a je ochotna pro to něco udělat. My umíme krásně žvanit. A naše veřejnost nemá ani pocit, že jí něco chybí, či by mohlo chybět," říká Bartuška.

"Máme jako Evropa jen dvě možnosti. Uskrovnit se a zásadně změnit svůj životní styl, což se nám ale nebude chtít. Nebo najít nové technologie, vynálezy, najít jiné zdroje, způsob, jak je vyrobit," je přesvědčen Bartuška.

Příkladem mohou být různé nekonvenční plyny, plyn z břidlic či methan. "Tudy vede cesta, pokud budeme dost chytří, abychom investovali dost peněz do výzkumu a vědy. Což je věc, o níž rádi mluvíme, ale kterou neděláme," dodává Bartuška.

Lukáš Vincourek, Robert Břešťan, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme