Válka na Ukrajině světový obchod neovlivnila tolik, jak se očekávalo, tvrdí Světová obchodní organizace

Globální obchod vzrostl v loňském roce více, než se očekávalo, a to navzdory otřesům způsobeným konfliktem na Ukrajině. Postiženým zemím se totiž podařilo změnit dodavatele nebo produkty. Ve své zprávě to uvádí Světová obchodní organizace (WTO).

Tento článek je více než rok starý.

Ženeva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákladní loď

Podle hlavního ekonoma WTO byl globální ochod odolný i kvůli tomu, že zůstal otevřený | Zdroj: Profimedia

WTO předpověděla, že za rok 2022 globální obchod stoupne pouze o tři procenta, protože konflikt způsobil narušení vývozu, včetně pšenice a pohonných hmot. Hlavní ekonom WTO Ralph Ossa ale při prezentaci nejnovější analýzy dopadu války na obchod uvedl, že si světový obchod vedl dobře.

Desítky malých pekáren v Česku zkrachovaly. Kvůli drahým energiím a navýšení dalších nákladů

Číst článek

„Neviděli jsme nejhorší předpovědi, které se předpokládaly na začátku války,“ uvedl Ossa. WTO ale zatím neposkytla přesné údaje za celý loňský rok s tím, že budou k dispozici v dubnu.

Ossa dodal, že globální obchod byl odolný, protože členové WTO projevili zdrženlivost při používání vývozních restrikcí. „Částečným vysvětlením omezeného dopadu je, že světový obchodní systém zůstal otevřený,“ řekl.

Některé země, které byly dříve závislé na dovozu z Ukrajiny, vyměnily produkty za jiné nebo našly jiné dodavatele. Například pšenici vyměnily za rýži nebo Egypt nahradil ukrajinskou pšenici dovozem z EU, USA a Ruska, uvedla zpráva. Celkově ukrajinský vývoz loni podle hodnoty klesl o 30 procent.

Ve stejném období se ruský vývoz podle hodnoty zvýšil o 15,6 procenta. Podpořily ho vyšší ceny pohonných hmot, hnojiv a obilovin. Zpráva však současně uvádí, že celkový objem vývozu „mohl mírně klesnout“. Sankce západních zemí na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu způsobily pokles ruského vývozu do Británie a USA a zvýšily vývoz Ruska do Číny a Indie, dodal Ossa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme