Ukrajina požádala Mezinárodní měnový fond o další finanční pomoc, uvedl premiér Šmyhal

Ukrajina požádala o nový program od Mezinárodního měnového fondu. Doufá, že pomoc z programu obdrží v listopadu nebo prosinci. Uvedl to ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Poslední půjčkou fondu pro Ukrajinu byla nouzová finanční podpora 1,4 miliardy dolarů (33,7 miliardy Kč) dohodnutá v březnu. K výši nové pomoci se premiér nevyjádřil.

Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní měnový fond

Budova Mezinárodního měnového fondu | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Guvernér ukrajinské centrální banky Kyrylo Ševčenko koncem minulého měsíce v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že Ukrajina si chce na podporu ekonomiky zničené válkou půjčit od Mezinárodního měnového fondu patnáct až dvacet miliard dolarů.

Program ve výši dvacet miliard dolarů by byl po Argentině druhou největší půjčkou od Mezinárodního měnového fondu.

Ukrajina přebírá iniciativu, nově jsou to Rusové, kdo se musí přeskupovat, říká generál Macko

Číst článek

Ukrajina kvůli válce čelí v letošním roce poklesu ekonomiky o 35 až 45 procent. Její měsíční fiskální deficit činí pět miliard dolarů, což představuje zhruba 2,5 procenta předválečného hrubého domácího produktu (HDP) země. Ta je závislá na zahraničním financování od západních spojenců.

Kyjev nyní samostatně jedná se zahraničními držiteli svých státních dluhopisů o dvouletém odkladu splátek. Ukrajinskou žádost o odklad už podpořila skupina západních vládních věřitelů, která zahrnuje Spojené státy, Kanadu, Velkou Británii, Francii, Německo a Japonsko.

Ukrajinští zákonodárci instruovali ministerstvo financí, aby odklad splátek dluhopisů v hodnotě kolem dvaceti miliard dolarů dojednalo do 15. srpna. Začátkem září by Ukrajina měla splatit asi 1,2 miliardy dolarů. Kyjev v rámci svého plánu hodlá zahraničním věřitelům nabídnout dodatečné úrokové platby, jakmile odklad splácení dluhopisů skončí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme