Válka nizozemských operátorů. Zákazníkům nabízí neomezený internet po EU i streamování hudby zdarma

Zatímco Češi stále čekají na lepší nabídky datových balíčků v rámci republiky, nizozemští operátoři se předhání v tom, kdo zákazníkům nabídne výhodnější plán, který by mohli čerpat také za hranicemi Nizozemska. Společnost T-Mobile přišla na začátku roku s nabídkou neomezeného volání, SMS a dat v rámci Nizozemska i celé Evropské unie. To vše za 35 eur měsíčně. Ostatní operátoři dlouho nezaháleli a v zemi se tak rozpoutal konkurenční boj, který se v Česku může zdát nereálný. „Konkurence je tu dost především proto, že existuje mnoho mobilních operátorů,“ popsala pro iROZHLAS.cz mluvčí nizozemského úřadu pro spotřebitele a trh (ACM) Pauline Grasová.

Tento článek je více než rok starý.

Amsterdam/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Největšími hráči na trhu jsou v Nizozemsku společnosti T-Mobile, Vodafone a KPN. Všechny tři nyní nabízí svým zákazníkům zvýhodněné tarify, které překonávají hranice Nizozemska. Důležitou roli totiž hrají neomezené nabídky volání, SMS a datových balíčků v rámci celé EU.

„Společnosti mezi sebou soutěží. Podle operátorů, kteří nabízí služby jen pro mobilní telefony, je ale těžké soupeřit s takzvanými trojitými a čtverými nabídkami, kdy operátoři nabízí jak pevné linky, tak mobilní služby s mnoha výhodami. Cesta, jak jim konkurovat, je skrze neomezené datové balíčky," vysvětlila Pauline Grasová.

Nabídka společnosti T-Mobile nabízí v rámci dvouleté smlouvy za 35 eur měsíčně neomezené volání, SMS i data v Nizozemsku. Zákazníci ale navíc mají také neomezený roaming a internet v EU na 60 dní v roce. Když tento limit vyčerpají, měsíčně se čerpání dat v unii sníží na 10 GB.

Tlak na mobilní operátory roste. Data patří vyvoleným, neomezené balíčky chybí

Číst článek

Další balíček pak nabízí například 10 GB dat v rámci EU měsíčně, k tomu neomezené volání a SMS v Nizozemsku, 120 minut volání v EU a streamování hudby zdarma. Vše za 28 eur, v přepočtu 750 korun. Ani takové plány ale nepřesvědčí každého, aby ke společnosti přešel. Nizozemci jsou totiž na zajímavé nabídky s výhodami od mobilních operátorů zvyklí dlouhodobě.

„Rozdíly mezi nabídkami operátorů jsou minimální, takže všichni většinou zůstávají u svých společností. Já sám o změně přemýšlím jen kvůli neomezenému internetu, ačkoliv mám v současnosti limit 20 GB a mám pocit, že ho nikdy nevyčerpám. Nabídka neomezených dat musí být o dost výhodnější, abych se pro odchod rozhodl," popsal pro zpravodajský server iROZHLAS.cz Jesse Marijn Vonk, který pracuje v nakladatelství na okraji Amsterdamu.

Další podmínkou je pro něj neomezené volání, které už ale vnímá u nabízených tarifů jako něco naprosto běžného. „V neposlední řadě si ale také s novou smlouvou vždy vyberu nový telefon. Každé dva roky tak dám všechny své požadavky dohromady a zvolím si, co mi nejvíc vyhovuje. V mém případě je to KPN, protože u nich mám zřízenou také pevnou linku a připojení k internetu pro domácnost. Zároveň nabízí Spotify zdarma, takže ušetřím další peníze," vysvětlil.

Premiér mě označil za lovnou zvěř a vyhodil z nesmyslného důvodu, říká exministr Mládek

Číst článek

KPN za 38 eur měsíčně nabízí neomezené volání, SMS a 10 GB dat v rámci Nizozemska a EU. Balíček navíc obsahuje hudební službu Spotify premium, která nabízí streamování či podcasting hudby od vybraných vydavatelství a běžně vyjde na 6 eur měsíčně, tedy asi 160 korun.

Mobilní operátor Vodafone pak v reakci na nabídku konkurentů zlevnil všechny své tarify o polovinu. V rámci „černého balíčku" nabízí třeba neomezené volání i SMS v Nizozemsku a EU a k tomu 25 GB dat za 66 eur měsíčně (1761 korun). Společnost odstartovala také akci, během níž nabízí všem, kteří se pro její tarify rozhodnou během dubna, neomezená data na první tři měsíce.

Podle Pauline Grasové je změna operátora v Nizozemsku jednoduchá, a proto společnosti nabízí i takto časově omezené nabídky. „Horší je to s pevnými linkami. Souvisí to také s časem, jaký přechod k jinému operátorovi zabere. Zákazníci v té době totiž mohou přijít o internet i další výhody," uvedla.

Ze zprávy ACM o monitoringu sítí za poslední čtvrtletí roku 2016 vyplývá, že Nizozemci na svých telefonech používají internet čím dál více, ať už streamují filmy, hudbu, používají sociální sítě nebo nakupují online. Během minulého roku v Nizozemsku podle tamního regulátora stoupl také počet tarifů, které zahrnují volání, SMS i mobilní data v jednom. V posledním čtvrtletí 2016 se počet mobilních plánů vyhoupl na 13,6 milionu. Přes 60 procent z nich pak tvoří 3v1 plány.

Mzdy v ČR a NL

Průměrná hrubá mzda v České republice činila na konci roku 2016 29 320 korun. V Nizozemsku to bylo 2245 eur, tedy zhruba 60 395 korun.

Výhody, které porušují zákon

V říjnu 2016 nizozemský T-Mobile představil další benefit pro své zákazníky, službu „Hudba bez dat". Ta je ale podle ACM v rozporu s nizozemskými předpisy, které se týkají neutrality sítí. Proto společnost nutí k zastavení této služby pod hrozbou pokuty až 500 tisíc eur denně.

Hudba bez dat je služba pro streamování, které se nezapočítává do datových balíčků zákazníků T-Mobile. „Nizozemské zákony mají o nulové sazbě jasno, není povolená. To je také důvod, proč se ACM rozhodlo jednat. Podobné akce podle úřadu mohou poškodit soutěž mezi online servisy. Speciálně pak těmi, které jsou náročné na data. Mezi ně se řadí Spotify nebo YouTube," popsal člen představenstva.

„Neexistuje nic jako data zadarmo. Jen to dělá ostatní služby dražší.“

Henk Don, člen představenstva ACM

V dubnu 2016 vešla v platnost nová evropská regulace týkající se síťové neutrality. Podle Evropských telekomunikačních regulátorů mohou být určité služby za striktních podmínek nabízeny zvýhodněně. Nizozemské právo ale zakazuje jakoukoliv cenovou diskriminaci. Případ proto míří k soudu. Ten má rozhodnout, zda jsou nizozemské zákony v rozporu s evropskými regulacemi.

Podle ACM se může zdát poslech hudby zadarmo výhodný, problém ale je, že uživatelé mohou být na základě této služby ovlivněni v tom, jakým způsobem internet užívají. „Neexistuje nic jako data zadarmo. Jen to dělá ostatní služby dražší," doplnil Don.

Vláda schválila novelu telekomunikačního zákona. Podle premiéra díky ní budou levnější data

Číst článek

Česko na cestě za zlepšením?

Kvůli cenám mobilních dat v České republice skončil v únoru ve funkci ministra průmyslu Jan Mládek z ČSSD, jemuž spolustraník a premiér Bohuslav Sobotka vyčítal špatnou komunikaci kolem tohoto tématu. Spolu s ním skončil i jeho náměstek Lubomír Bokštefl, který poslal lidi za levnějšími daty do Polska.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v březnu oznámil, že prověří, zda v oblasti mobilních hlasových a datových služeb nevzniká zakázaná koordinace soutěžitelů, tedy kartel, nebo zneužití dominantního postavení některé z firem.

„Věřím, že krok ÚOHS přispěje k vyjasnění situace na českém telekomunikačním trhu a ve svém důsledku povede k nastartování odborné debaty na téma budoucnost digitální ekonomiky v ČR. Všichni naši členové jsou připraveni poskytnout úřadu nezbytnou součinnost," řekl výkonný ředitel asociace mobilních operátorů Jiří Grunda.

Finsko, kde podle analýzy Tefficient polovina SIM karet neomezená data obsahuje, ve světovém měřítku vede v užívání mobilních dat neustále. Tamní operátor DNA má také nejvyšší průměrné využití dat - 9,9 GB za měsíc. Kdo za Finy jen mírně zaostává a kdo je na tom naopak nejhůř? Z grafu, který dává do poměru využití dat a příjmy z jednoho GB vyplývá, že nejdražší data jsou v Kanadě, Belgii, Německu a České republice. Naopak nejlépe jsou na tom mimo Finska v Litvě, Estonsku, Dánsku, Rakousku, Lotyšsku a Švédsku.

Ideálním impulzem pro obnovení soutěžního prostředí by podle ÚOHS byl vstup čtvrtého operátora na trh nebo posílení pozice virtuálních operátorů. Pozitivní dopad úřad očekává i od chystaných legislativních změn.

Vláda na začátku března podpořila také novelu zákona, která podle premiéra Sobotky vytvoří tlak na pokles cen mobilních dat. Předpis podle předkladatelů víc chrání spotřebitele, zvyšuje pravomoci ČTÚ (Český telekomunikační úřad) a zajistí přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2. Operátoři ale tvrdí, že novela ceny pro zákazníky nesníží, protože zvýšení pokut firmám bude působit opačně.

Na špatnou situaci v České republice poukázala i analýza společnosti Tefficient z konce roku 2016. Její výsledky mimo jiné ukazují, že čím je mobilní internet levnější, tím více ho lidé využívají. Češi pak v porovnání s ostatními zeměmi zaostávají a objevují se mezi zeměmi s nejdražšími daty. Operátoři nesouhlasí a tvrdí, že většina spotřebitelů stejně nevyužije ani dosavadní příděl.

Srovnání nabídek v Nizozemsku a Česku na základě informací na
oficiálních stránkách operátorů
NL
T-Mobile – neomezené volání, SMS a data v Nizozemsku i EU (po vyčerpání 60 dní neomezeně, limit klesá
na 10 GB měsíčně) za 35 euro měsíčně (938 korun)
KPN - neomezené volání, SMS a 10 GB dat v rámci Nizozemska a EU za 38 euro (1018 korun) měsíčně +
Spotify premium zdarma (běžná cena 6 euro, asi 106 korun)
Vodafone - neomezené volání a SMS, 25 GB dat v Nizozemsku a EU za 66 eur měsíčně (1 761 korun)
ČR
T-Mobile – neomezené volání (1000 minut na mezinárodní hovory v EU), SMS (1000 SMS EU) a data 60 GB
v Česku i EU za 2 499 korun měsíčně
Vodafone – neomezené volání, SMS, 10 GB dat v ČR + 1000 minut volání do zahraničí, neomezené volání,
SMS a 100 MB dat denně v Evropě za 1599 korun měsíčně
O2 – neomezené volání a SMS v ČR i EU, 600 minut volání z ČR do zahraničí, 10 000 MB dat
v ČR, 300 MB v EU za 1699 korun měsíčně

 

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme