Válka v Iráku utichá, začínají jednání o obnově

Poválečná obnova Iráku a oddlužení nejchudších zemí budou o víkendu hlavními tématy jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Spojené státy chtějí o Iráku jednat také v rámci skupiny nejvyspělejších zemí G7.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dvacetidolarové bankovky

dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Americký ministr financí John Snow řekl, že obnova Iráku by se měla stát centrálním tématem jednání nejvyspělejších zemí světa. Podle něj se bude Irák zpamatovávat z pětadvaceti let špatného ekonomického řízení a rychlé oživení irácké ekonomiky se nedá očekávat.

Světová banka by měla pomoci s analýzou stávajících iráckých dluhů a Američané budou tlačit na Mezinárodní měnový fond, aby Iráku pomohl. Podle odhadu Mezinárodního měnového fondu se irácké dluhy ve světě pohybují mezi 65 až 100 miliardami dolarů. Požadované reparace jdou do stovek miliard.

Ministři sedmi nejvyspělejších zemí světa a šéfové centrálních bank G7 budou ve Washingtonu jednat ve stejnou dobu, kdy se uskuteční jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme