Válka výrobců počítačových herních konzolí v USA

Fanoušky počítačových her postihlo pravé šílenství. Firma Sony uvedla na americký trh novou počítačovou konzoli PlayStation 3. A to i v Americe s nejrozvinutějším tržním systémem na světě vedlo k tomu, že tisíce lidí přenocovaly ve frontách před obchody! Pravý ráj teď mají na pár dní hlavně překupníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pracovna

pracovna | Foto: Jan Rosenauer

Drama před obchody na několika místech vyvrcholilo v kriminální činy. Ve státech California, Oregon, Connecticut a jinde došlo dokonce k přepadením a přestřelkám ve frontách. Jednak se na tom podílela ohromná nervozita ve frontách, kde se přenocovávalo ve spacácích i několik dní, ale pak také to, že lidé čekali někdy i s penězi v hotovosti. Taková koncentrace byla ohromným lákadlem pro zloděje a na mnoha místech proto hlídkovala policie.

Pro toho, kdo herní konzole nezná - konzole je vlastně zvláštní druh stolního počítače přizpůsobený ne ke kancelářské práci, ale k počítačovým hrám. Má takzvané počítačové rozhraní, které umožňuje rychlé akce v počítačových hrách, vytváří fantastické třírozměrné obrazy, takže prostředí je už věrné skoro jako skutečnost. Kromě dalších vymožeností také konzole umožňuje pohodlné zapojení do interaktivních her po internetu s hráči všude na světě.

Podle konkurence není PlayStation 3 zas tak ohromující. Sony jí ovšem připravila perfektní marketingovou kampaň. S přímým útokem proti ní ale nastoupila firma Nintendo, která hned po nástupu PlayStation 3 debutovala se svým ultramoderním modelem Wii. Ten je dvakrát levnější a má dotykovou obrazovku a ovládání hlasem. V záloze je samozřejmě Bill Gates, nebo lépe řečeno americký Microsoft. Ten údajně čeká na to, až se ukáže, že PlayStation 3 není zas tak převratná. Takže také od Microsoftu se dá očekávat nová supervýkonná verze, která nahraní dosavadní konzoli Xbox 360.

Oficiální cena PlayStation 3 je 500 dolarů nebo 600 dolarů za výkonnější verzi. Jinak jedna počítačová hra na takovou konzoli stojí asi 60 dolarů. Ty už byly k mání v předstihu. Nintendo stojí v základním provedení 250 dolarů a na rozdíl od Sony má jednu hru v ceně. Někteří prodejci vůbec ale nestačí odnést krabice s PlayStation 3 na prodejnu a prodávají je přímo z dodávek na rampách u skladu. Sony jich dodala na americký trh 400 tisíc a do Vánoc to bude půl milionu. Problém je ale v tom, že ji každý chce hned. Takže dočasně na pár dní je to ohromný ráj pro překupníky.

Na evropském trhu bude PlayStation 3 k dostání až v březnu příštího roku. A rozhodně bych doporučil si počkat a nesnažit se ji kupovat v Americe. Většina produktů prodávaných v Americe má totiž záruku pro Spojené státy a Kanadu. A navíc jsou vyrobeny na místní napětí 110 voltů, přičemž třeba Sony nedává záruku na poškození z převodního transformátoru.

Na internetových aukcích eBay se teď PlayStation ale už i konkurence Nintendo Wii prodává dvakrát dráž, než je cena oficiálních prodejců. Na eBay navíc většinou musíte mít účet PayPal. Pro jeho založení potřebujete buď kreditní a nebo embosovanou debetní kartu podporující platby přes internet.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme