Valná hromada Sazky bude řešit možný vstup investora

Mimořádní valná hromada akcionářů Sazky bude řešit možný vstup strategického investora. Kvůli tomu navrhují někteří minoritní akcionáři změnu stanov, která by to umožnila. Proti se ale zřejmě postaví hlavní akcionář Český svaz tělesné výchovy. Jak si myslí jeho předseda Pavel Kořan, z dnešní schůze nevzejde nic, čeho by se mohl český sport chytit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Filip Jandourek

Zástupce veslařského svazu a místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval Radiožurnálu řekl, že vstup strategického partnera je nutný vzhledem ke stávající situaci Sazky.

„Vzhledem k tomu, že stávající stanovy toto neumožňují, chtěli bychom udělat takovou změnu stanov, abychom toto umožnili,“ uvádí Kejval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s předsedou Českého svazu tělesné výchovy Pavlem Kořanem.

Předseda hlavního akcionáře, Českého svazu tělesné výchovy, Pavel Kořan potvrdil, že tento postup nepodpoří. „Už před časem jsme deklarovali, že všechny tyto kroky podléhají schválení valné hromady ČSTV, takže jak výběr budoucího investora, tak novelu stanov chceme nejdřív projednat v příslušném orgánu a pak teprve se tyto věci mohou odpovídajícím způsobem řešit na valné hromadě Sazky,“ říká Kořan.

Výkonný výbor ČSTV podle něj nemá kompetenci rozhodnout o tom, že do Sazky může vstoupit strategický partner.

Jiří Kejval však namítá, že Svazu nic nebrání změnu provést. „Oni však deklarovali svůj záměr nepodpořit, takže se obáváme, že ke shodě nedojde, domnívá se.

Jak Pavel Kořan dodává, ČSTV se nebrání jakémukoliv řešení, které by přineslo výhody pro český sport, avšak nejlepším řešením by prý bylo zachování stávající akcionářské struktury, tedy zanechání Sazky plně v rukách českého sportu.

Podle Kejvala chtějí minoritní akcionáři také prosadit návrh na odvolání generální ředitele Sazky Aleše Hušáka. „Nejsme spokojeni s tím, jakým způsobem pan doktor Hušák společnost vedl a vede. Také se obáváme, že společnost se v současnosti nachází v insolvenční situaci. Vůči naší členské základně tedy musíme prokázat vůli ke změně. Odvolání se budeme snažit prosadit,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce Jiřího Kejvala, místopředsedy Českého olympijského výboru pro ekonomiku a marketing

ČSTV se ale postaví i proti tomuto bodu. „Tento návrh náš zástupce na valné hromadě zamítne, protože se nedomníváme, že došlo k porušení povinností při výkonu jeho funkce,“ vysvětluje předseda ČSTV Kořan.

Jinak prý ale, jak Kořan tvrdí, využije ČSTV dnešní setkání k tomu, aby se shodli na dalším postupu z hlediska výběru strategického partnera. „Strany proti sobě nestojí, pojmenovávají kritéria, na základě kterých bude učiněn výběr partnera,“ míní. Všechny tyto otázka pak chce uzavřít na valné hromadě 16. dubna.

Sazka čelí dvěma návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala KKCG podnikatele Karla Komárka, druhý podnikatel Radovan Vítek, který tvrdí, že je největším věřitelem Sazky s pohledávkou 1,5 miliardy korun. Oba navrhovatelé se zároveň o Sazku ucházejí. Třetím zájemcem jsou Penta a E-Invest.

Od minulé středy může vedení loterijní společnosti nakládat s majetkem společnosti jen se souhlasem předběžného insolvenčního správce.

Sazka na tom podle Pavla Kořana v současné době není dobře. „Je všeobecně známo, že insolvenční soudce vydal předběžné opatření na základě – podle mě – velmi nešťastného dopisu místopředsedy představenstva Sazky Ječmínka. Ale stalo se. Nyní jsou všechny otázky, které se Sazkou a zejména s její finanční kondicí souvisí, řešeny v těsné součinnosti s insolvenčním správcem,“ tvrdí.

Na výplaty svým zaměstnancům a celkový chod prý Sazka má, říká Kořan. Výplatu velkého jackpotu, jak dodává, s insolvenčním správcem Sazka řeší.

Vypsání valné hromady není právně v pořádku

„My i členové představenstva máme bohužel informace jen z médií. Možnost získat informace přímo od vedení společnosti je velmi omezená, protože jeho management se vždy odkazuje na povinnost mlčenlivosti ve věci loterií a financování společnosti,“ přiznává Kejval.

Doufá však, že se dnes na valné hromadě, kdy prý mám management povinnost svým akcionářům odpovídat, dozví víc.

Podle zástupce Kejvala i samotné vypsání valné hromady není v souladu s tím, jak minoritní akcionáři požádali. Právní vadou je prý například fakt, že sice požadovali odvolání Aleše Hušáka, avšak v programu je uvedeno pouze „odvolání člena představenstva“ bez uvedení Hušákova jména. „Na základě toho by se mohl odvolávat někdo jiný,“ myslí si Jiří Kejval.

„Doufám, že se jedná o administrativní nedopatření a ne o účel dnešní valnou hromadu zmanipulovat,“ dodává.

Patricie Polanská, Tomáš Pavlíček, Nikola Bojčev, Martin Hromádka, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme