Na ústavní stížnosti k valorizaci dělá náš expertní tým, říká Schillerová. ANO ji chce podat 5. května

Opoziční hnutí ANO chce návrh Ústavnímu soudu na zrušení vládní novely o zkrácení červnové valorizace penzí podat 5. května. Ve čtvrtek na tiskové konferenci stínové vlády ANO to uvedla předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

seniorka, ilustrační foto

Snížení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Představitelé opozičního hnutí jsou přesvědčeni o zpětné platnosti zákona a nelíbil se jim také způsob jeho parlamentního schvalování zkráceně ve stavu legislativní nouze. Kabinet postup zdůvodnil hrozbou značných hospodářských škod.

Místo mimořádné valorizace příspěvek. Zpřísní se i podmínky předčasné penze, uvedl ministr Jurečka

Číst článek

„Na ústavní stížnosti pracuje náš expertní tým v čele s experty na ústavní právo. Máme pracovní termín, chtěli bychom ji podávat 5. května,“ řekla Schillerová.

„Záleží nám na úrovni zpracování, to se nedá napsat za týden. Pracují na tom naši analytici a všichni, kteří k tomu mají možnost jakkoli přispět,“ dodala.

Průměrná měsíční penze podle novely vzroste od června o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun, jak by tomu bylo podle běžných zákonných pravidel.

Snížení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Opozice naopak mluví o ožebračování nebo okrádání důchodců, kteří jen letos přijdou v průměru zhruba o 7000 korun.

Obstojí snížení valorizace penzí u Ústavního soudu? Vláda zákon změnila v průběhu hry, míní Wagnerová

Číst článek

Opoziční politici tvrdí, že nárok na standardní valorizaci podle obecně platných pravidel vznikl penzistům už koncem ledna s ohledem na míru růstu cen v prvním letošním měsíci. Kabinet s takovým výkladem zákona nesouhlasí.

Nárok podle něj vzniká až vydáním příslušného vládního nařízení, a nelze tedy poukazovat ani na narušení legitimního očekávání důchodců.

Sněmovní schvalování omezení růstu důchodů provázely rozsáhlé opoziční obstrukce. Prezident Petr Pavel zkrácení červnové valorizace podepsal. Vidí ale jako nezbytné, aby zákon přezkoumali ústavní soudci. Oznámil, že kdyby se na Ústavní soud neobrátila opozice, podnět by podal sám.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme