Systémové změny počkají. Vláda a ekonomická rada hledají rychlá řešení, jak pomoci ohroženým lidem

Vláda hledá cesty, jak pomoct ohroženým skupinám s dopady inflace, ale zároveň při tom nepřiměřeně nezatížit státní rozpočet. Na systémové změny – jako třeba valorizace většiny dávek – to zatím nevypadá. Národní ekonomická rada vlády (NERV) jedná alespoň o krátkodobých řešeních.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stromovka

Vláda hledá cesty, jak pomoct ohroženým skupinám s dopady inflace, ale zároveň při tom nepřiměřeně nezatížit státní rozpočet | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Pobírám 1000 korun jako příspěvek na bydlení, příspěvek na dítě je taky plošný, to je 1100 korun,“ popisuje samoživitelka Vanesa pro Radiožurnál. „Není tady žádná pohyblivá složka, že by se každého čtvrt roku bilancovalo nad vašimi příjmy a výdaji.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak chce vláda pomoci ohroženým skupinám? Zjišťovala reportérka Kateřina Součková

Ministerstvo práce a sociálních věcí si problém uvědomuje, zatím ale jasnou představu o řešení nemá, vysvětluje ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„My bychom chtěli ty důležité, podstatné části sociální podpory navázat na automatické valorizační mechanismy. Ale opravdu je to potřeba promyslet a nelze to udělat rychlou akcí v řádu jednoho dvou měsíců,“ tvrdí ministr.

Životní minimum se od července zvýší na 4620 korun, oznámil Jurečka. Nařízení schválila vláda

Číst článek

Zatím to ale vypadá, že se chce kabinet zaměřit spíš na krátkodobější horizont. S ekonomickou radou NERV teď kabinet diskutuje, jak se vypořádat s dopady inflace.

„Bavili jsme se o speciálně cíleném energetickém tarifu, o úpravách v dávkovém systému, bavili jsme se taky o převodu slevy na poplatníka do daňového bonusu. Jsou to prvotní nápady, které se dají realizovat velice rychle, musí se k nim dopočítat dopad,“ říká koordinátor skupiny a šéf státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti Jan Procházka.

Na jednání z minulého týdne by podle Procházky měla v následujících dnech navázat ještě další s ministry pro místní rozvoj, dopravy a hlavně financí.

Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme