Češi začali nakupovat vánoční dárky. Obávají se vyšších cen nebo nedostatku zboží

Uspíšit nákupy vánočních dárků přiměly letos některé Čechy obavy z rostoucích cen a také z nedostatku zboží kvůli kolabující lodní dopravě. Některým e-shopům tak už v průběhu září rostly prodeje o desítky procent. Nejvíc lidé nakupovali hračky pro děti. A internetové obchody hlásí, že objednávek přibývá.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční dárky (ilustrační foto)

Češi začali nakupovat vánoční dárky (ilustrační foto) | Foto: Bru-nO | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

„Rozhlížím se po internetu, a co můžu, to objednám na poštu, ať nemusím nikam chodit,“ popisuje na severu Čech jedna z žen, kterou oslovil Radiožurnál. „Určitě nakupuji na internetu, protože některé zboží je levnější. A i když se připočte ta doprava a vezme se toho víc, tak se to vyplatí,“ dodávaný další z oslovených.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi začali nakupovat vánoční dárky. Téma pro Barboru Kladivovou

Vysoký zájem o některé druhy zboží zaznamenaly internetové obchody už teď. A to hlavně o hračky pro děti – například o deskové hry, některé typy panenek nebo stavebnice.

Navíc s nákupy letos někteří Češi začali výrazně dřív a objednávky tak rostou o desítky procent.

„Počet objednávek postupně roste, první vlna byla patrná na přelomu září a října. Největší zájem čekáme stejně jako v předchozích letech ve druhém a třetím prosincovém týdnu,“ říká mluvčí společnosti Mall.cz Pavla Hobíková.

Zákazníci e-shopu nakupují častěji a také berou víc věcí najednou. Zvýšený počet objednávek pozoruje i Alza.cz.

„Vnímáme první náznaky zvyšující se poptávky zákazníků v typických vánočních segmentech, jako jsou hračky a beauty, zejména kosmetika a šperky,“ vyjmenovává mluvčí Alzy Daniela Chovancová.

Obavy před Vánocemi

S dřívějšími vánočními nákupy dárků začali Češi i kvůli obavám z toho, že nebude dostatek zboží – a to nejen v e-shopech, ale také v kamenných obchodech. Za problémy s dodávkami může mimo jiné kolaps lodní dopravy, který způsobila pandemie koronaviru. Tuzemští obchodníci ale zákazníky uklidňují, že se na hlavní sezonu dobře připravili, a zboží tak mají dost.

Zákazníci e-shopů hledí při nákupu na recenze jiných lidí, ukazuje průzkum. Některé mohou být falešné

Číst článek

„Můžeme zákazníky ujistit, že jsme se předzásobili a žádný zásadní nedostatek dárkového zboží ani v předvánočním čase nehrozí,“ doplňuje mluvčí obchodního řetězce Globus Aneta Turnovská.

Dlouhodobě potvrzené objednávky a zboží ve skladech má i Tesco. Největší nárůsty prodejů ale očekává, stejně jako v předešlých letech, až v prosinci.

„Nedomníváme se ale, že by se opakovala situace z loňského roku, který byl výrazně poznamenán covidovými opatřeními,“ podotýká mluvčí Tesca Václav Koukolíček.

Do Vánoc čeká obchodníky na konci listopadu ještě Black Friday, během kterého nabídnou zákazníkům slevy na zboží v řádu desítek procent.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme