Vánoce a Nový rok oslaví tisíce Čechů u moře. Zájezdy jsou téměř vyprodané

Vánoční a silvestrovské zájezdy u moře jsou skoro vyprodané. Lidé je totiž nakoupili už v předstihu. Podle Asociace cestovních kanceláří a agentur letos k moři vyjedou tisíce klientů. Průměrné ceny zájezdů se zvýšily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bělostné písečné pláže uprostřed tyrkysově modrého moře - tak vypadají Maledivy

Bělostné písečné pláže uprostřed tyrkysově modrého moře - tak vypadají Maledivy | Foto: Klára Stejskalová

Lidé letos nečekali na takzvané last minute nabídky a zájezdy nakupovali už se značným předstihem. Od začátku listopadu jsou například vyprodané letenky do exotických zemí za cenu do 40 tisíc korun.

Dalším důvodem, proč jsou vánoční pobyty téměř vyprodané, je i to, že české cestovní kanceláře začaly sdílet charterové lety, a jejich počet tedy během zimy klesl z dvanácti na pět spojů týdně.

Podle asociace letos Vánoce nebo Silvestr stráví zhruba 20 tisíc Čechů u moře. Nejvíce lidí míří do Spojených arabských emirátů, Egypta a také na Kanárské ostrovy. Oblíbené jsou ale i luxusní pobyty - jako je Mauritius, Maledivy nebo Seychely.

Cizinci míří do Prahy

Zatímco Štědrý den tráví lidé raději v teple, na Nový rok vyhledávají hory. Aktuálně jsou nejpopulárnější rakouské Alpy. Na rozdíl od loňského roku letos roste poptávka po kratších pobytech do jednoho týdne.

Podle odhadů by mělo do zahraničí - tedy Itálie, Rakouska, Francie nebo Švýcarska - vyrazit víc než půl milionu Čechů. Letos se ale lyžařské zájezdy pro české klienty zdraží, a to zhruba o 10 procent. Může za to slabá koruna proti euru.

A tak jako Češi vyráží na svátky do zahraničí, jezdí naopak do Česka slavit Vánoce nebo Silvestr cizinci.

Česko je pro zahraniční turisty stále atraktivnější, láká je hlavně Praha. Vánoce a novoroční oslavy tu oslaví skoro půl milionu cizinců - hlavně z Německa, Velké Británie, Itálie nebo Ruska.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme