Češi si kvůli Vánocům půjčují méně, opatrní by měli být u úvěrů od nebankovních společností

Na nákupy vánočních dárků si i v letošním roce lidé vypomáhají úvěry. Nejčastěji si půjčují částky okolo deseti tisíc korun. Po větší sumě pak sahá asi čtvrtina lidí. Vyplývá to z průzkumu Exekutorské komory. Pro půjčku Češi míří nejen do bank, řada dlužníků se obrací i na nebankovní společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční dárky. Někteří Češi se kvůli nim zadlužují.

Vánoční dárky. Někteří Češi se kvůli nim zadlužují. | Foto: Kira auf der Heide | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Nejčastěji lidé využívají spotřebitelské úvěry, kreditní karty nebo také kontokorent, který se váže k běžnému účtu. Častěji lidé využívají i možnosti splátkového prodeje přímo u obchodníků.

Žádosti o půjčky ale zaznamenávají i nebankovní společnosti. Právě v předvánočním období firmy evidují až trojnásobný nárůst.

Tip od autora nejlepšího vánočního salátu roku 2017: vařte brambory v solném roztoku i dvě hodiny

Číst článek

„Nárůst je samozřejmě větší v porovnání se zbytkem roku. U mikropůjček je to zhruba šestitisícová částka se splatností do měsíce. A u splátkových ročních produktů se bavíme v průměru o 20 tisících korunách,“ potvrzuje Radiožurnálu předseda představenstva Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů David Bouda.

Přiznání vánočního zadlužení

Podle nedávného průzkumu Exekutorské komory se pro půjčku rozhodl přibližně každý sedmý Čech. Už tři roky po sobě ale podíl dlužníků klesá. Ještě loni si totiž na vánoční dárky půjčoval každý pátý.

Přesto si řada lidí, kteří letos řeší Vánoce na dluh, půjčuje opakovaně, a pětina z nich v minulosti dokonce čelila exekuci.

Riziko rychlosti

Rizikové jsou hlavně rychlé půjčky přes internet. V čem je jejich úskalí, popisuje analytik portálu Ušetřeno.cz Lukáš Kaňok: „Nejrizikovějším typem úvěrů jsou různé mikropůjčky od nebankovních společností, které lákají na možnost získat peníze během pár minut pouhým vyplněním online žádosti, a to bez kontroly registrů či doložení příjmů. Tyto zdánlivě dostupné a výhodné půjčky však bývají svázány s vysokými úroky.“

Počet žádostí o půjčky před Vánocemi výrazně narůstá. Jen nebankovní společnosti jich vyřizují až trojnásobně víc než je tomu během roku. | Foto: Andrew Neel | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Podle Exekutorské komory jsou na internetu stovky nedůvěryhodných společností. Pochybní jsou ale i někteří dlužníci. Úvěrové společnosti teď řeší výrazný narůst podvodných půjček. Často za nimi stojí organizované skupiny.

Podle Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů se pod falešnou identitou snaží podvodníci získat od společností peníze, které pak nevracejí.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme