Vánoce se v Číně slaví hlavně v obchodech. Místní je berou jako další nákupní svátek

Naprostá většina z jedné miliardy a 300 miliónů obyvatel Číny Vánoce neslaví. Přesto jsou teď velká čínská města vyzdobena podobně jako ta naše. Číňané si totiž z Vánoc během posledních 20 let udělali další z takzvaných nákupních svátků. Jinými slovy je berou jako ideální možnost, jak provětrat své peněženky a platební karty.

Tento článek je více než rok starý.

Od stálého zpravodaje Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční  výzdoba v Pekingu

Vánoční výzdoba v Pekingu | Foto: Jason Lee | Zdroj: Reuters

Pan Süan nabízí grilovaného hada a ve vedlejším stánku slečna Wangová prodává smažené škorpióny. Oba dva jsou na nákupní třídě Wanfutjing v centru Pekingu každý den. Oni ani jejich rodiny prý Vánoce neslaví.

Zato značková obchodní centra hned vedle jejich stánků přetékají zákazníky. Většina jich přichází po práci, kolem šesté hodiny večer.

Čína sesadila USA a stala se počítačovou velmocí. Uspěl i ostravský Salamon

Číst článek

„Tenhle dron může vystoupat až do výšky 120 metrů. A podívejte se – vrtule mají plastové kryty, když spadne z menší výšky, nic se mu nestane,“ předvádí prodavač mladému tatínkovi jeden z hitů letošních čínských vánoc.

Přitom je nepravděpodobné, že si obdarovaný tenhle dárek opravdu užije. Civilní používání dronů je totiž přísně omezeno a především ve městě po pár minutách jeho používání rychle přijde policista a létání zakáže.

„Když nastane čínský nový rok, lidé utrácejí víc, to jsou tržby lepší. Ale i tak jsou už Vánoce pro náš obchod jedním z nejdůležitějších svátků v roce,“ říká zpravodaji Českého rozhlasu prodavačka ve značkovém obchodu se šperky.

Nejlevnější prsteny a řetízky tady začínají v přepočtu na 18 tisících korunách. Přesto je plno. Pokud na to čínští muži mají peníze, v době Vánoc prý nakupují hlavně stříbro a zlato. Během čínských svátků pak spíše šperky z nefritu.

Stále více Číňanů také propadá kouzlu vánočních měst v Evropě nebo ve Spojených státech. Třeba vánoční Praha je na komerčním žebříčku čínských cestovních kanceláří velmi vysoko.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme