Vánoce podle odborníků nemají vliv na HDP

Podobně jako každé volné dny, i následující svátky budou mít vliv na míru HDP. Jinak řečeno - pokud lidé nepracují, tak HDP na obyvatele je nižší. Samotné Vánoce ale jistě nebudou mít vliv na hodnotu hrubého domácího produktu v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba

Výroba | Foto: Tomáš Adamec

Vladimír Pikora, analytik Next Finance ve Světě o deváté Rádia Česko připomněl, že Vánoce jsou každý rok, a proto z hlediska tempa HDP nehrají podobně jako jiné svátky významnou roli HDP. Mají i pozitivní efekt - lidé si odpočinou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vliv volných dní na HDP rozbral ve Světě o deváté Rádia Česko Vladimír Pikora, analytik Next Finance

"Nemáme data HDP po jednotlivých dne, hodinách. Dá se to rozložit průměrem A v průměru to nehraje roli. Daleko větší negativní vliv má to, jak často politici mění daně. Například zvýšení DPH je podle mě horší, než dva, tři dny volna" poznamenal Pikora.

Fungování různých právních systémů i změny i rozdílné daňové úpravy pak označil i za jednu z příčin nevyrovnávání ekonomik jednotlivých zemí.

Za oživením přijde dočasné zpomalení

Hrubý domácí produkt se v 3.čtvrtletí mezi čtvrtletně zvýšil o 0,8 procenta. Zároveň byla revidována data v několika předchozích čtvrtletích. Meziroční propad ekonomiky se zmírnil na 4,1 procenta z 4,7 procenta ve druhém čtvrtletí.

"Krize přišla ze zahraničí i oživení přichází ze zahraničí. S tím, jak postupně vidíme zlepšení ve světové ekonomice, lze očekávat zlepšení i u nás," míní Pikora. "Nemůžeme očekávat, že bychom neustále lineárně rostli. Naopak dojde k určitému zpomalení." Ekonomové varují před modelem w, dvojitého propadu. Pikora se však domnívá, že u nás nepůjde o druhý propad, ale o zpomalení.

"V příštím roce poroste ekonomika zhruba o 1,5 procenta," odhaduje Pikora.

Milan Kopp, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme