Vánoce v USA budou chudší než jindy, tvrdí analytik

Ve Spojených státech dnes vypukla vánoční nákupní sezóna. Podle některých ekonomů, kteří se opírají o výsledky průzkumu poskytovatele finančních služeb American Express, letos Američané utratí za dárky víc než loni. Jiní analytici ale takto optimističtí nejsou. Vánoce v USA podle nich budou naopak hubené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoce

Vánoce | Zdroj: Reuters

„Analytici se domnívají, že tržby budou vyšší, ale já se domnívám, že Vánoce budou spíše hubené pro maloobchodní tržby,“ řekl hlavní investiční stratég ČP Invest Michal Valentík. Opírá se o data z amerických přístavů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní investiční stratég ČP Invest Michal Valentík ve Světě o jedné

„Pět největších amerických přístavů nezaznamenává horečku v kontejnerové dopravě. Obchodní řetězce se před vánoční horečkou musí zásobit. A oni to nedělají. Proto v srpnu a v září došlo k poklesu v kontejnerové dopravě přibližně o 10 až 15 procent. Obchodníci tedy nemají objednávky,“ přiblížil Valentík.

Obchodníci podle něj akcentují to, že je nízká poptávka. „Je to také spojené s nezaměstnaností, která je v Americe velmi vysoká,“ poznamenal hlavní investiční stratég ČP Invest. Obchodníci se tak chovají chytře a nepředzásobují se. „Neměli by potom kupce pro zboží,“ vysvětlil Valentík.

Spotřeba ve Spojených státech tvoří 70 procent HDP. „Když se nenaplní, znamená to několik procentních bodů v růstu HDP,“ dodal hlavní investiční stratég ČP Invest Michal Valentík.

Barbora Kreuzerová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme