Za vánoční dárky utratí Češi průměrně šest tisíc, desetina lidí si plánuje vzít půjčku

Šest tisíc korun. Tolik Češi plánují průměrně utratit za vánoční dárky. Jenže plánovaný rozpočet bude možná daleko vyšší. V posledním průzkumu společnosti STEM/MARK pro Air Bank téměř třetina lidí přiznala, že o loňských Vánocích utratili víc, než si původně předsevzali. Půjčku na dárky si plánuje vzít asi desetina lidí - nejčastěji půjde o částku do deseti tisíc korun. Tématu se věnuje Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční dárek (ilustrační foto)

Kolik letos utratíte za dárky? (ilustrační foto) | Zdroj: fotobanka pxhere

Peníze si lidé obvykle vyberou z kontokorentu nebo využijí nákup na splátky. Před deseti lety si půjčila dvacet tisíc korun na dárky i Marcela Krystýnková z Ostravy,  chtěla udělat pěkné Vánoce svému synovi.

„Našetřené jsem neměla, nemám totiž z čeho, jsem v plném invalidním důchodu ve třetím stupni na trvalo. A chtěla jsem koupit televizi a klukovi počítač,“ popisuje Radiožurnálu. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž.

Po Vánocích přišel čas začít půjčku splácet. Každý měsíc 500 korun. Jenže postupně se matce samoživitelce dluhy navýšily kvůli neúspěšnému podnikání - a to na 250 tisíc korun. Dnes je v insolvenci a s půjčkami už nechce mít nic společného. „Nikdy v životě bych si nepůjčila. Ani u bankovních ani nebankovních společností,“ dodává.  

Vánoční zadlužení

Právě kvůli nákupům na Vánoce se letos plánuje zadlužit podle průzkumu společnosti STEM/MARK pro Air Bank až desetina lidí. Využijí k tomu třeba kontokorent, říká mluvčí banky Jana Karasová.

„Lidem nevadí jít přechodně na účtu takzvaně do minusu, a proto sáhnou při nákupu po kontokorentu nebo kreditní kartě. Češi navíc mají v současné době optimistická očekávání, co se týká jejich budoucích příjmů, a situace na trhu práce jim v tom nahrává,“ přibližuje.

Její slova potvrzují i výsledky průzkumu Poradny při finanční tísni a Českého sdružení spotřebitelů.

Čtyři pětiny Čechů si vánoční dárky objednávaly na internetu. Utratili za ně přes 38 miliard

Číst článek

„Zcela nejvíce je zastoupen jednoduchý nákup na splátky, neúčelový spotřebitelský úvěr je na druhém místě. Lidé často používají kontokorenty s poměrně vysokou úrokovou sazbou,“ pokračuje ředitel Poradny David Šmejkal.

Ženy versus muži

Nejčastěji si lidé na vánoční dárky půjčují podle dat Poradny při finanční tísni a Českého sdružení spotřebitelů částky do 10 tisíc korun. Úplnou výjimkou ale nejsou ani půjčky nad 100 tisíc korun. Přitom letos nejčastěji lidé plánují za dárky pro své blízké utratit pět až šest tisíc korun. To je o trochu víc než v minulých letech. Anketa Radiožurnálu v centru Prahy ale ukázala, že někteří budou i štědřejší.

„Za jeden dárek zaplatí Češi v průměru 500 až 1000 korun, záleží ale na tom, kdo ho kupuje,“ říká marketingový ředitel společnosti Shoptet, Radek Hudák.

Například ženy nakupují nejčastěji průběžně od podzimu. Věci spíše plánují, dělají si průběžný rozpočet a podle něj nakupují. Naopak muži jsou spíše impulzivní a nejčastěji nakupují na poslední chvíli. V ten moment neváhají utratit i větší částku za jeden jediný dárek.

Nejčastěji lidé najdou pod stromkem podle Air Bank kosmetiku, hračky a oblečení. Statistiky Zboží.cz ale ukazují, že velký zájem je před Vánocemi i o lego nebo pohádkové knihy. Tato kategorie roste o 400 procent. Podobně jako kávovary. Podle Asociace pro elektronickou komerci bude letos nejvytíženějším dnem na internetu pondělí 10. prosince. Během něj by Češi v e-shopech mohli utratit víc než miliardu korun.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme