Kompenzace za zrušené vánoční trhy. Prodejci dostanou podle ministra Havlíčka vyšší náhrady

Prodejci a provozovatelé zrušených vánočních trhů dostanou vyšší náhrady, uvedl v sobotu na twitteru ministr průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO). Kompenzace by se měly pohybovat od 30 do téměř 100 procent, řekl ministr v České televizi. Dohoda se zástupci profesních svazů by podle Havlíčka měla být v neděli. Vláda v demisi nařídila uzavření adventních trhů od pátečních 18.00 jako opatření proti šíření koronaviru.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční trhy v Ostravě

Vánoční trhy v Ostravě | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

„Provozovatelé vánočních stánků a adventních trhů dosáhnou na vyšší kompenzace. Se zástupci profesních svazů již připravujeme jejich parametry, v neděli večer chceme mít finální dohodu, v pondělí zveřejníme,“ napsal Havlíček na twitteru. Podporu podle něj dostane každá omezená nebo zavřená provozovna.

Variantu covidu omikron potvrdila sekvenace v Liberci. Výsledek prověří Národní referenční laboratoř

Číst článek

Kompenzace budou zřejmě ve třech úrovních výpadku tržeb: 30 až 50 procent, 50 až 100 procent a úplné uzavření, řekl ministr v České televizi. „Pochopitelně pro ty, kteří musí zavírat, bude kompenzace maximální, to znamená, bude se blížit až téměř ke stu procentům,“ podotkl. Finální setkání se zástupci podnikatelů je podle Havlíčka naplánováno v neděli na 18.00.

Z uzavření venkovních vánočních nebo adventních trhů má výjimku prodej vánočních stromků nebo kaprů. Farmářské trhy zůstaly povoleny, není tam ale možné konzumovat alkohol ani jídlo.

Od pátečních 18.00 vláda kvůli sílící epidemii zavedla také zákaz provozu restaurací, barů a klubů mezi 22.00 a 5.00, na kulturní, sportovní či vzdělávací akce může maximálně 1000 sedících lidí.

Dodržování pravidel

Kritici vládního opatření poukazují mimo jiné na ponechání provozu farmářských trhů, které se přitom někdy konají na stejném místě jako vánoční trhy. Vláda novou restrikci oznámila ve čtvrtek, její zavedení ze dne na den kritizoval třeba pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Město Most pořádání vánočních trhů nahradilo zimními farmářskými trhy.

V pátek testy odhalily 20 315 infekcí covidu-19. Hospitalizovaných je o 900 víc než před týdnem

Číst článek

Havlíček v sobotu v České televizi uvedl, že vánoční trhy uzavřelo kvůli koronaviru také Bavorsko nebo Slovensko. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru napsal, že na vánočních trzích se setkává velké množství lidí a odborníci doporučují kvůli nákaze omezení kontaktů.

„V obchodních centrech jsme zakázali konzumaci jídla, lidé tak mají po celou dobu respirátory. Prodejci zajišťují dezinfekci, hlídají rozestupy. Na trhu je to nekontrolovatelné. Lidé v malé blízkosti konzumují, pijí a setkávají se zde velké skupiny lidí,“ uvedl Vojtěch na twitteru k výtce, že obchodní centra zůstala v provozu.

Opatření ale kritizoval například molekulární biolog Marián Hajdúch. „Nevím o vědeckém důvodu k uzavření exteriérových prodejů. Spíše jde o obavy, že by se podvádělo v dodržování opatření. Naopak, riziko nákazy v exteriéru je významně menší než v uzavřených prostorech. Venkovní trhy by mohly běžet bez konzumace potravin, ale s dohledem dodržování,“ napsal na twitteru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme