Vánočního kapra koupíte 10 dní před Štědrým dnem, za stejnou cenu jako loni

Do štědrovečerní večeře zbývá 18 dní. Pokud si kapra nechytíte sami, je téměř jisté, že na vás čeká v sádkách. Ryby se objeví na stáncích zhruba 10 dní před Vánoci. Ceny se podle rybářů nebudou oproti loňsku příliš lišit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z rybníka putují kapři a další ryby do sádek

Z rybníka putují kapři a další ryby do sádek | Foto: Michal Trnka

Výlovy rybníků už skončily a kapři teď čekají na sádkách. Letos jich rybáři před vánoci dodají na tuzemský trh zhruba 8 500 tun.

Ryby v sádkách obvykle čekají 6 až 8 týdnů a rybáři je už delší dobu ani nekrmí. To ale neznamená, že by ryby trpěly.

„Ryba je studenokrevný organismus. Jakmile teplota vody klesne pod 12 stupňů Celsia, ryby přestávají přijímat potravu,“ vysvětluje hlavní zootechnik Rybářství Hluboká Aleš Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč jsou kapři v sádkách nalačno a netrpí nedostatkem kyslíku? Odpověď přináší reportáž redaktora ČRo Jiřího Fremutha

V současnosti má voda teplotu zhruba 4 stupně, takže ryby nepřijímají potravu vůbec. „Pouze odpočívají ve vodě a čekají na zimu, aby ji přečkaly. Jak ty mladé ryby, tak i ty starší, které jsou teď u nás na sádkách,“ podotýká Kříž.

Sádky pojmou až 4000 ryb. Podle zootechnika jsou jakýmsi meziskladem mezi rybníkem a zákazníkem: „Ryba je zde na čisté proudící vodě, takže dochází k částečnému vyčištění. Jakmile ji dáme do vany, tak už to kvalitu masa neovlivní.“

„Rybniční voda je stojatá, nemění se. Kdežto objem sádky se vymění několikrát za den. Ryby jsou nalačno, zklidní se. Mnohem lépe se s nimi pak manipuluje při vlastním vánočním prodeji,“ potvrzuje vedoucí Kolowratského rybářství v Opočně Václav Kalenda.

Nejvíce aktivní jsou prý ryby těsně poté, co je rybáři navezou do sádky: „Teď už jsou celkem klidné, projíždí po sádce, ale není vidět, že by lapaly nebo měly nedostatek kyslíku,“ dodává vedoucí rybníkářství.

Suché léto kaprům neublížilo

Letošní extrémní počasí, hlavně suché léto, se podle Kříže na kvalitě ryb příliš neprojevilo:

„Tenhle rok byl poněkud specifický. Nástup jara byl pro rybářství velmi příznivý. Ryby se výborně vytřely, měly hodně potomstva. Pak následovalo suché léto. Rybníky částečně vysychaly, letos v srpnu v některých chyběla až třetina vody, což se částečně projevilo i v přírůstku. Byl o něco nižší než v předchozích letech.“ Rozdíl v přírůstku je tak malý, že ho postřehnou pouze odborníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Suché léto se nepodepsalo na kvalitě ryb. Rozdíl v přírůstku poznají jen odborníci, říká hlavní zootechnik Aleš Kříž z Hluboké

Zájem o tradiční vánoční rybu se prý v Česku výrazně nezměnil. Lidé prý už tolik nekupují kapry celé. Dávají přednost rybě naporcované, nebo filetům.

Za hranicemi je to podle Kříže jinak. Na šupiny si nepotrpí hlavně v západní Evropě: „Část produkce exportujeme. Tam zákazníci chtějí hlavně lysé ryby. A to hlavně od velikosti 1,5 kg až 2 kg. Jde zásadně o západní Evropu. Pak jsou zase zákazníci, kteří chtějí úplně jiné ryby.“ Na českém trhu je prý největší zájem o šupinaté ryby. Ideálně o váze 2,5 až 3 kilogramy.

Ceny ryb by se podle Kříže příliš měnit neměly. „U nás na Hluboké na sádkách zůstává cena stejná jako během celého roku. Je stejná jako loni.“

Rybníkářství mají otevřeno po celý rok. Zájemci si ryby tedy mohou koupit i dříve než dorazí na stánky těsně před Vánoci. Na Hluboké mají prodlouženou otvírací dobu od 14. prosince.

„Počítáme s tím, že už se začíná prodávat vánoční ryba. Jinak ryba se dá koupit v celé republice po celý rok,“ dodává zootechnik Aleš Kříž.

Prodej ryb | Foto: Ladislav Bába

Začaly výlovy rybníků. Ceny vánočních kaprů se podle rybářů nezmění

Číst článek

Jitka Cibulová Vokatá, ČRo, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme