Varšava mírní obavy z výměny žárovek

Žárovkový summit - tak některá polská média označila setkání prezidentů a premiérů evropské 27 v Bruselu. Polští spotřebitelé se totiž polekali, že jim Unie nařídí výměnu energeticky náročných žárovek za úspornější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozsvícená žárovka

Rozsvícená žárovka | Foto: Jan Rosenauer

Nebýt ostražité polské ministryně financí Zyty Gilowské, asi jen málokdo by si všimnul, že se summit Evropské unie usnesl také na výměně žárovek v kancelářích a na ulicích do roku 2008. Obyčejní spotřebitelé mají lhůtu o rok delší.

Evropská unie bude nové žárovky dotovat, upozornila ministryně Gilowská: "Velmi prosím občany, aby zachovali klid. Žádná okamžitá a nucená výměna žárovek - jako v Austrálii - nám nehrozí."

Evropští úředníci podle všeho využili únavy účastníků summitu: "Zorientovali jsme se až na konci jednání. V textu se žárovky objevily někdy v noci, a to už jsme nebyli schopní zasáhnout," přiznal polský prezident Lech Kaczyński.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme