Varšava prohrála arbitráž s EUREKO

Polský státní rozpočet může zasáhnout citelná rána. Nizozemská pojišťovací firma EUREKO vyhrála spor u Mezinárodního arbitrážního soudu, týkající se investice do polské Všeobecné pojišťovny. Soud rozhodl, že polská vláda porušila dohodu ochraně investic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré město ve Varšavě

Staré město ve Varšavě | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Až miliardu eur by polská vláda mohla podle odhadu odborníků zaplatit konsorciu EUREKO za to, že mu zablokovala výkon vlastnických práv ve Všeobecné pojišťovně PZU.

Privatizaci největšího pojišťovacího ústavu v zemi už delší dobu vyšetřuje zvláštní parlamentní komise. Někteří její členové se domnívají, že politici, kteří o privatizaci tohoto výnosného podniku rozhodovali, dostali provize.

Nizozemská společnost je ochotná o vyřešení celého problému jednat, ale až s novou vládou, která vzejde ze zářijových voleb. EUREKO už začalo shromažďovat materiály dokumentující výši a rozsah škod, které jí polská vláda způsobila.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme