Včelaři zatím nevědí, jestli se mor projeví na produkci medu

Mor včelího plodu si ve středních Čechách vybírá první letošní oběti. Zhruba 620 tisíc včel budou muset zlikvidovat včelaři na Kolínsku, Kutnohorsku a Benešovsku. Jestli se úbytek včel projeví na produkci medu, zatím není jasné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včelí med (ilustr. obr.)

Včelí med (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nevědí to zatím ani včelaři a nechtějí to ani odhadovat. Situace ohledně moru včelího plodu totiž není tak špatná, jak se může na první pohled zdát.

V Česku je zhruba 550 tisíc včelstev a nemoc zasáhla jen několik desítek, což je velmi malé množství.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Odpoledním Radiožurnálu mluvila o moru včelího plodu Květa Moravcová

Čísla zlikvidovaných včelstev kvůli moru včelího plodu jsou v posledních letech vyšší. Důvodem je ale fakt, že dříve se likvidovala jen včelstva napadená a dnes se ničí i ta, u kterých onemocnění hrozí.

Včelstva napadená nebo ohrožená morem musí být spálena. Bakterie, která nemoc způsobuje, totiž dokáže přežít v přírodě desítky let a určitou oblast zamořit.

Nejúčinější metodou, jak mor včelího plodu zlikvidovat, je tedy nechat vše zasažené shořet. Česko dokázalo tímto způsobem snížit výskyt choroby na desetiny procenta.

Pro včelaře je likvidace včelstev osobní a smutnou záležitostí

Číst článek

Člověku mor včelího plodu ublížit nemůže, ale výskyt nemoci musejí veterináři hlídat. Pokud to nedělali, nemoc by se mohla rozšířit a zahynula by všechna včelstva.

Mor včelího plodu se totiž nesmí léčit, protože léky by se dostaly do medu, což je nepřípustné. Český med se vyznačuje právě tím, že je do něj zakázáno cokoliv přidávat.

Květa Moravcová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme