Ve 2. čtvrtletí bude průmysl v ČR podle průzkumu stagnovat

Český průmysl čeká ve druhém pololetí letošního roku stagnace. Vyplývá to z průzkumu, který realizoval Svaz průmyslu a dopravy společně s Českou národní bankou. Firmy podle průzkumu nebudou mít dostatek peněz na investování. Méně než se čekalo porostou také mzdy lidí zaměstnaných v průmyslu. Klíčovými faktory pro vývoj firem jsou nedostatečná poptávka a rychlý růst cen vstupů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba

Výroba | Foto: Tisková zpráva

„Neočekáváme, že by mělo dojít k opětovnému propadu průmyslu. To, k čemu dochází, a o čem hovoří výsledky našich šetření, je zřejmé ochlazení toho optimismu, které v očekáváních převládalo v prvním čtvrtletí a týkalo se dalšího oživení ekonomiky,“ uvedl analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner.

Doplnil, že oživení bude sice pokračovat, ale bude mírnější a pozvolnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner mluví o výhledech české ekonomiky ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Český průmysl se podle výsledků průzkumu bude v příštích šesti měsících potýkat se stagnací zakázek, investic do výroby a do modernizace provozů. Nezaměstnanost by měla být bez pozitivních vyhlídek. Nastat by měl také pokles očekávaného růstu mezd, růst cen hlavních vstupů do výroby, snížení důvěry podnikatelů.

Velký nárůst zaznamenaly ceny hlavních vstupů do výroby, tedy ceny materiálu, surovin nebo energií. Výrazná změna nastala u cen hlavních vstupů, kdy se očekávání ve druhém čtvrtletí zvýšilo z 3,55 procenta na 5,29 procenta. Konkurence neumožní promítnutí nárůstu do cen výstupů, což vyvolává obavy ze zhoršení finanční situace.

„Je to velmi výrazný problém, protože nákladové položky, které se opírají o energie, tvoří významnou část struktury nákladů firem a ovlivňují jejich hospodářský výsledek. Pokud jejich růst je náhlý a rychlý, pak podniky nemají dostatek času na adaptaci. Promítá se to do snížení hospodářského výsledku,“ řekl Oldřich Körner.

Pracovní místa a mzdy

Pokud jde o očekávání růstu průměrných mezd, je zřetelný jeho pokles, zejména v příštím čtvrtletí, kdy se snížilo ze 1,47 procenta na 1,19 procenta, ale projevuje se v menší míře i v období za celý rok a i v příštím roce.

„Pracovní místa a mzdy jsou vůbec tou nejjednodušší nákladů, kde může podnik nějakým způsobem korigovat své finanční problémy,“ uvedl analytik.

Nezaměstnanost by podle jeho slov měla ještě nějaký čas stagnovat, o něco více pracovních míst by mělo vzniknout až v příštím roce.

Naďa Bělovská, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme