Ve dnech volna se zvyšují tržby v odvětvích volnočasových aktivit

Přes milion lidí vyrazil o uplynulém víkendu se začátkem prázdnin na dovolenou. Další využili dvou státních svátků, vzali si v pondělí volno a udělali si prodloužený víkend. Vyčíslení konkrétních dopadů volných dnů na hospodářství je podle analytiků velmi obtížné. Obecně platí, že za jeden sváteční den, kdy podniky nebudou vyrábět, klesne hrubý domácí produkt o 0,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

horská turistika

horská turistika | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí je negativní dopad jednoho svátku na státní rozpočet kolem 65 milionů korun.

„Celkově se sice v ekonomice vyrobí méně, firmy, které fungují, musí platit příplatky za práci ve státní svátek, nicméně ta celková ztráta je rozhodně menší, než na první pohled vypadá,“ říká ekonom ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Svátky-ztráty.mp3

Volno znamená zvýšené tržby v odvětví volnočasových aktivit, protože lidé budou více cestovat a nakupovat.

„Restaurace, hotely, penziony, kempy – tam všude se utrácí o něco více, protože lidé využijí toho, že mají prodloužený víkend a že mohou vyrazit na hory, k rybníku a podobně. Komu to nevyhovuje jsou samozřejmě průmyslová odvětví, kde to může způsobit komplikace jak udržet provoz v normálních podmínkách při snížené zaměstnanosti,“ říká David Marek z Patria Finance.

„V podstatě se dá uvést údaj, že v jeden den v ekonomice stojí zhruba 15 miliard korun, takže kdybychom zastavili na den, dva nebo tři dny ekonomiku, stálo by nás to 30 až 40 miliard korun. Samozřejmě takto se celá ekonomika nikdy nevypne. Jsou obory, kde se musí pracovat dál - policisté, lékaři, dispečeři na letištích, takže ztráty budou menší,“ dodává Marek.

Také podle Petra Dufka se svátky odrazí pozitivně na produktivitě v dalších všedních dnech:

„Útraty za volnočasové aktivity vyrovnají zhruba třetinu propadu, ke kterému dochází v důsledku volných dní, nicméně to není faktický dopad, protože s ním se běžně počítá, takže podle mého názoru firmy o co méně vyrobí v daných volných dnech, o to více budou vyrábět v těch příštích pracovních dnech. Takže celková ztráta se potom minimalizuje.“

Tomáš Medek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme