Ve Škodě Auto skončili čtyři nejvyšší šéfové, firma to odmítá komentovat

Automobilku Škoda Auto museli opustit čtyři vysocí manažeři. Svou pozici opouští i šéf tuzemského prodeje Petr Pečenka, přestože autosalony mají dobré výsledky. Vedením firmy byl pověřen Jaroslav Hercog, který působil na Slovensku a v současnosti vede prodeje v Británii a Skandinávii, kde Škodovka dosahuje dvouciferného nárůstu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladá Boleslav v době škodovácké dovolené (16) - areál Škoda Auto - brána č. 7

Mladá Boleslav v době škodovácké dovolené (16) - areál Škoda Auto - brána č. 7 | Foto: Jana Huzilová

Petr Pečenka ve firmě pracuje 22 let a poslední dva roky řídí prodeje v Česku. Šéfoval téměř třem stovkám dealerů a servisů. Svůj odchod nechce komentovat, jen řekl, že zatím zůstává v zaměstnaneckém poměru a vybírá si dovolenou. Píše o tom Mladá fronta Dnes.

Ve stejné situaci jako Petr Pečenka se ocitl i vedoucí prodeje Martin Feller, vedoucí zákaznického centra Pavel Hladík a také šéf pro rozvoj dealerské sítě Pavel Kolář.

Přehrát

00:00 / 00:00

V automobilce Škoda skončili ze dne na den čtyři vysocí manažeři. Je to obvyklé? Na Radiožurnálu jsme se zeptali Davida Krajíčka, šéfa firmy Krajíček & Associates, která se zabývá personálním poradenstvím.

Kolem vzniklé situace se šíří různé fámy a spekulace. Není jasné, zda se Pečenka a jeho kolegové dopustili nějaké manažerské chyby, případě zda mohli inkasovat nějaké provize. Mluvčí Škodovky Jozef Baláž tvrdí, že jde o běžnou výměnu, k podobné došlo v současnosti i u jiných výrobců. Firma ji proto komentovat nebude.

„Není nám známo, že by tito manažeři byli cílem vyšetřování Policie ČR. Tuto informaci můžu dementovat. Zaměstnanci už od 1. října nevykonávají své funkce a zůstávají dále v zaměstnaneckém poměru,“ řekl Baláž Českému rozhlasu.

Manažerské pochybení?

K výměně vedení se přitom automobilka uchýlila ve chvíli, kdy ohlásila jeden z nejlepších prodejních výsledků na českém trhu. V září si lidé koupili dokonce o 20 procent více škodovek než před rokem a škodovky opět překročily třetinový podíl všech prodaných aut.

Právě vzhledem k tomu se spekuluje se o manažérském pochybení. Tuto domněnku potvrzuje i šéf mladoboleslavských odborářů Jaroslav Povšík.

„Mluvilo se o tom, že se tam něco děje, něco je, jestli jsou to pracovní nebo jiné závažné chyby… Je to věcí vedení firmy. Určitě se dozvím na dozorčí radě, ale tu máme až příští měsíc,“ uvedl.

Podle neoficiálních informací může personální zemětřesení reagovat na agresivní chování automobilky Hyundai, která ve svých salonech vystavila škodovky s cílem ukázat, v čem mají její vozy oproti konkurenci výhody.

Nespokojení dealeři

David Krajíček, šéf firmy Krajíček & Associates, která se zabývá personálním poradenstvím, upozornil, že všichni čtyři odvolaní manažeři byli z oblasti řízení prodeje a navázaných služeb.

„Není tajemstvím, že z řad dealerské sítě Škody Auto delší dobu zaznívají nespokojené hlasy ohledně prodejné politiky firmy. Kdy se na dealery dávají neúměrné nároky, co se týče výše investic do salonů a zároveň se jim ponechává relativně malý prostor pro marži,“ přiblížil.

Personalista také připomněl, že výsledky prodejů také nemusí vždy vypovídat o schopnosti managementu. „Výsledky prodeje v Čechách nejsou úplně objektivní, protože škodovka má v Česku jiné postavení než zahraniční značky. Hodně se tady kupují i z úcty k tradici,“ dodal.

Odchod manažerů Škody Auto ale není jedinou výměnou, kterou koncern Volkswagen v Česku v těchto dnech provedl. Ze dne na den skončila také ředitelka českého zastoupení automobilky Audi Anna Gruberová, která byla ve funkci zhruba jeden rok. Dočasně ji nahradil Thomas Otter z Porsche Holding Salzburg.

Škodovka má 25 tisíc zaměstnanců a působí na více než 100 trzích světa.

Jana Zemanová, Marcela Hálová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme