Ve sněmovně se svádí bitva o peníze pro kraje

Kraje asi dostanou přidáno, i když zdaleka ne tolik, kolik chtějí. Většina poslanců totiž zatím podpořila návrh vlády, aby kraje dostávaly od příštího roku namísto nynějších 3 procent z vybraných daní zhruba třikrát tolik - tedy bezmála o 28 miliard korun víc. Podle hejtmanů je to ale jen polovina toho, co by potřebovali. Poslanci vládní návrh poslali do tzv. druhého čtení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kraje ČR

kraje ČR | Foto: Jan Rosenauer

Místopředseda rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý z ODS odcházel ze sněmovny rozčilen. "To není splnění slibů, které vláda a sociální demokracie dávala, když se rodila takzvaná reforma veřejné správy. Je zjevné, že kraje a obce dostaly úkoly, nedostaly peníze."

ODS tvrdí, že krajům budou chybět miliardy. Šéf státní kasy, ministr Bohuslav Sobotka, ale kroutí hlavou: "Nechybějí miliardy; otázka je, do jaké míry ten zákon odpovídá kompetencím, které byly na kraje převedeny, a já se domnívám, že odpovídá plně."

I někteří z těch, co hlasovali pro, ale přiznávají - kraje budou mít problémy, musíme se k tomu brzy vrátit, říká třeba místopředseda lidovců Jan Kasal: "Já nechci vyloučit nějaké vážnější důsledky."

Většina hejtmanů je tím, co poslanci schválili, rozhořčena. "Už v takhle problematické situaci, kdy reforma veřejné správy se velmi nedaří, tak nám komplikuje život pro příští rok v řadě organizací, povede k likvidaci soukromého školství. Je to velmi nekoncepční návrh, který Poslanecká sněmovna schválila," řekl Radiožurnálu středočeský hejtman Petr Bendl z ODS.

Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme