Ve spalovnách bude končit méně potravin, úřady sníží DPH na darované potraviny

Potraviny už nebudou končit ve spalovnách tak často jako doposud. Ministerstvo financí ustoupilo dlouhodobému tlaku neziskových sdružení a navrhuje, aby dárci za darované potraviny neplatili DPH. Případně aby ho platili jen minimálně. Nařízení vejde v platnost ke konci roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jídlo v Potravinové bance v Liberci

Jídlo v Potravinové bance v Liberci | Foto: oficiální Facebook Potravinové banky Liberec

O změnu usiluje už dlouho Česká federace potravinových bank, která sbírá potraviny od obchodníků a výrobců. Těm se zatím nevyplácí neprodejné zboží darovat, musí totiž odvádět 15procentní DPH z původní prodejní ceny výrobků a navíc každou darovanou položku musí uvést v darovací smlouvě.

Už letos v prosinci by se to ale mělo změnit. Generální finanční ředitelství připravuje metodickou změnu, která má umožnit, aby základ daně z přidané hodnoty u potravin darovaných potravinové bance mohl být blízký nule či nulový.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finanční správa připravuje opatření, aby dárci za darované potraviny neplatili DPH. O tématu mluvila prezidentka SOCR Marta Nováková

„Bude se jednat o případy, kdy půjde o zboží s končícím datem spotřeby nebo o zboží jinak nevyhovující pro běžný prodej, avšak stále upotřebitelné,“ popisuje mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Obchodníci novinku vítají „Toto opatření jednoznačně přinese zjednodušení celého procesu darování prostřednictvím potravinových bank, které je pak mohou rozdělit potřebným. Pro obchodníky bude daleko výhodnější darovat přebytečné potraviny než je likvidovat v kafilériích,“ říká prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

V Česku se ročně vyprodukuje asi 730 tisíc tun potravinového odpadu. Na jednoho Čecha tak připadá ročně až 70 kilogramů potravin, které se vyhodí. „Podle průzkumu zhruba 50 procent tohoto objemu je z domácností a o zbytek se dělí obchodníci a výrobci,“ přibližuje Nováková.

Z daně za darované potraviny jsou osvobozeny obchody například v Polsku nebo Maďarsku. Potravinové banky působí v Česku v sedmi krajích, například v Praze, v Plzni, na Vysočině, ale i na severu Čech a Moravy.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme