Ve Španělsku je 25 procent nezaměstnaných. Důvodem je pokračující pokles ekonomiky

Ve Španělsku opět přibylo nezaměstnaných. Ve třetím čtvrtletí letošního roku počet lidí bez práce vystoupil na 25,02 procenta. Ještě v předchozích měsících to bylo 24,6 procenta. Zatímco ve Spojených státech a také v Británii nezaměstnanost po dlouhých měsících konečně klesla, Španělé návod stále nenašli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělé v Madridu čekají před úřadem práce

Španělé v Madridu čekají před úřadem práce | Zdroj: Reuters

Problémem Španělska je stále pokračující pokles ekonomiky.

Důvody jsou dva: dále pokračuje razantní úsporná politika španělské vlády, která je nutná vzhledem k vysokým výnosům ze španělských dluhopisů.

„Španělské veřejné finance je třeba dát do takového stavu, aby se staly důvěryhodnými z pohledu investorů,“ říká rektor Bankovního institutu Pavel Mertlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nezaměstnanosti ve Španělsku mluvil na Rádiu Česko rektor Bankovního institutu Pavel Mertlík

Druhým důvodem je špatný stav španělského trhu práce, který podobně jako v řadě jiných jihoevropských zemí, trpí rigiditami.

„Je v podstatě nemožné propustit zaměstnance, aniž by to přinášelo velmi vysoké náklady pro podniky. To vede k tomu, že se velmi obtížně zaměstnávají lidé, kteří jsou na trhu práce volní. Zejména se to týká absolventů škol,“ vysvětluje Mertlík.

Španělsko se také po zafixování své měny vůči ECU a posléze i po přijetí eura dostalo do situace, kdy ztratilo vlivem růstu cen, životních nákladů a mezd do značné míry konkurenceschopnost.

„V této situaci to musí řešit takzvanou vnitřní devalvací. Poměrně významně se snížily nominální reálné mzdy v řadě sektorů, což Španělsku pomáhá, ale ještě tento proces nedospěl dostatečně daleko,“ říká Mertlík.

Podle něj to svědčí o tom, že ekonomika potřebuje další významné reformy, především trhu práce a také další snížení mezd tak, aby se španělské zboží stalo na světových trzích opět konkurenceschopné.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme