Ve Španělsku je téměř 23 procent nezaměstnaných, nejvíce za 17 let

Nezaměstnanost ve Španělsku roste. V posledním čtvrtletí loňského roku vystoupala až na 22,8 procenta. Bez práce je nyní přes pět milionů Španělů, více než polovina jich hledá uplatnění už déle než rok. Pracovní místa se ale ruší prakticky ve všech odvětvích kromě plynohospodářství. Současný stav je nejhorší za téměř 17 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nejvíce lidí bez práce je v současnosti mezi mladými ve věku 16 až 24 let. Nezaměstanost v této skupině dosahuje téměř 60 procent.

Druhou nejvíce postiženou skupinou jsou ženy, u nich se jedná o 20 až 23 procent. Zvýšil se i počet domácností, kde nepracuje nikdo. Je jich už přes 1,5 milionu.

V posledním čtvrtletí 2011 a na začátku 2012 ale zároveň vzrostla zaměstnanost u lidí v produktivní věku od 25 do 54 let.

Regionálně je nejhorší situace na jihu Španělska v Andalusii a také na Kanárských ostrovech, kde je bez práce až třetina populace. Naopak na severu Španělska v Baskicku a regionu Navarra je nezaměstnanost mezi 11 a 12 procenty. Projevuje se tak tradiční rozdíl mezi bohatým severem a chudým jihem země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k údajům o nezaměstnanosti ve Španělsku přinesla ve světě o druhé na Rádiu Česko tamní spolupracovnice ČRo Kateřina Ferenčíková

Španělsko je na tom s nezaměstnaností nejhůře ze všech sedmnácti zemí eurozóny. Španělská vláda na začátku roku 2012 přistoupila k progresivnímu zvýšení daní, které by mělo postihnout nejvíce občany s nejvyššími příjmy, také se zeštíhluje státní sektor. Konkrétní opatření proti nezaměstnanosti ale nepředstavila.

Oproti loňskému třetímu čtvrtletí se počet lidí bez práce prohloubil o více než jedno procento. Španělé se tak obávají dalšího propadu ekonomiky.

Krize trvá ve Španělsku už čtyři roky a pozitivní nejsou ani prognózy. Mezinárodní měnový fond předpovídá, že recese bude trvat i v následujícím roce. Pesimismus zavládl i ve španělské státní bance. Nezaměstnanost by podle ní mohla dosáhnout až 23,5 procenta.

Španělsko po krk v krizi

Číst článek

Podle spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Kateřiny Ferenčíkové tak lze očekávat další nepokoje, pokud opatření vlády nepřinesou rychlé výsledky.

V loňském roce ve Španělsku protestovalo Hnutí nespokojených nebo-li Hnutí 15. května, které začalo v Madridu na náměstí Porta del Sol jako mírová demonstrace proti politikům a bankám.

Martin Křížek, Ľubica Zlochová, Simona Bartošová, Kateřina Ferenčíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme